Harjoitus tekee mestarin

No Comments

Yksi elämääni eniten vaikuttaneita hetkiä oli vierailu vanhemman poikani kanssa ortope- dilla reilut kymmenen vuotta sitten. Tärkeä turnaus oli lähestymässä ja tavoitteellisesti urheilleen Fransin polvi oli tavattoman kipeä. Menimme lääkäriin, siellä magneettiku- vaan ja takaisin ortopedin vastaanotolle. Ortopedi sattui sillä kertaa olemaan rakas ystäväni Piitu. Hän sanoi tilannetta jännittäneelle pojalle, että tule pöydän tälle puolelle, niin katsotaan tätä kuvaa yhdessä. Ja he katsoivat. Piitu kertoi Fransille rauhoittavasti, että elämässä ei kaikki mene aina toiveitten mukaan. Joskus vammat vaikuttavat koko urheilu-uran suuntaan, mutta hänen tapauksessaan ei tällä kertaa ole siitä huolta. Kuvassa näkyi vain luumustelma, joka paranisi itsellään. Seuraava turnaus kannattaa kuitenkin jättää väliin. Väliin se jäikin, mutta sen jälkeen tuli lukemattomia uusia mahdollisuuksia. Tuli tosin myös lukemattomia muihin vammoihin liittyviä uusia magneettikuvia.

Merkittävä osa elämää on työ. Kuten terveysasioissa, työssäkään kaikki ei mene aina niin kuin on exceleihin ennustettu. Yllätysten hetkellä organisaatiossa kasvaa kriittisyys. Terveessä organisaatiossa ollaan rakentavasti itsekriittisiä; sairastuneessa kritiikki kohdistuu ulkopuolisiin. Organisaation tulisi hyvinä aikoina harjoitella myötätuntoa itseään kohtaan. Vain se vapauttaa kielteisten ajatusten kierteestä huonojen aikojen kohdatessa. Myötätunto itseä kohtaan on perusta myötätunnolle muita kohtaan. Katsomosta on hyvä huudella, että tuosta tyhjästä paikasta olisin itsekin tehnyt maalin. Toisaalta on hyvä muistaa, että huutaja on katsomossa, epäonnistunut laukaisija kentällä. Vastoinkäymisten kohtaaminen on aina vaikeaa. Ellei organisaatiolla ole kykyä myötätuntoon, se tuntee helposti pelkkää sisältä jäytävää vihaa. Vihaa muita, mutta ennen kaikkea itseään kohtaan. Myötätuntoisessa organisaatiossa vastoinkäymisetkin ovat itsestään paranevia luumustelmia.

”Jos haluat tehdä ihmisiä onnelliseksi, harjoita myötätuntoa. Jos haluat tehdä itsesi onnelliseksi, harjoita myötätuntoa.” – Dalai Lama

Leave a Reply