Vallan anatomia

2 Comments

On näitä tikun nokkaan nostettuja weinsteinejä, törhösiä ja louhimiehiä. On vihdoin median huolellisesti taustoittamia obduktioita heidän työskentelytavoistaan ja käyttäytymismalleistaan. Kun esiin nostetaan vuosien ja jopa vuosikymmenten takaisia asioita, herää kysymyksiä: Jos tämä kaikki on totta, miksi vasta nyt. Miksi olette vaienneet ja antaneet asioiden jatkua? Miksi olette antaneet kanssasisartenne ja -veljienne altistua tietämillenne kauhuille?

Koska nöyräksi kasvatettu ihminen tuntee itsensä mitättömäksi käyttäjänsä sokaisseen horjumattoman vallan edessä.

Vaikka edessään näkee röyhkeää vallan väärinkäyttöä, moni uhri syyllistää itseään: Annoinko toimillani aiheen käyttäytyä julmasti? Moni itsetuntonsa menettänyt jopa pyytää alistajaltaan anteeksi. En tiedä, miksi jäävuoren huipuksi on valikoitunut elokuva-ala. Ehkä se ruokkii itseään muita aloja selvemmin uraansa luovien unelmista ja lapsenuskoisuudesta. Lapsenuskoisuudesta. Miten minua on tänäänkin ravisuttanut se, että järkyttävien paljastusten valossa näyttelijän valkokankaalta välittyvä karisma ja ammattitaito ei ehkä olekaan myötäsyntyistä vaan sadistisen ohjaajan torakantoukilla manipuloimaa.

Jokainen lapsena perhoselta siivet repinyt tietää, että vallan tunne on humalluttava. Normaaleilla ihmisillä vallankäyttöön liittyy vastuuta ja väärinkäytön jälkeen häpeääkin. Joillekin valta fetissi. Vallanhimo dilutoi empaattisuutta eikä valtaapitävä osaa – eikä edes halua – asettua voimattomien alaistensa asemaan. Hän uskoo vilpittömästi, että johtaja ja johdettavat ovat eri rotua. Autoritäärisesti johdetuilla työpaikoilla valta-voimattomuus -akselilla on hiljainen lupa polarisoitua. Suurta johtajaa arvostellaan vain oman työpaikan menettämisen uhalla. Keskusradiosta kuulutetaan kaikissa technicolor-väreissä hehkuvaa propagandaa ja harmaansävyiset työläiset tekevät mitä harmaansävyisiltä työläisiltä vaaditaan. Jos eivät tee, kaivetaan työkalupakista YT-monitoimityökalu.

Elokuvamaailmassa näyttää olevan vieläkin helpompaa. Koekuvauksissa riittää, kun otetaan rivistä seuraava yrittäjä. Niitähän piisaa. Elämä on kykykilpailu. Tuolilta on helpompi pudota kuin sinne on nousta.

2 Comments (+add yours?)

 1. Paula
  maalis 19, 2018 @ 20:20:51

  Jos haluaa pilata työnsaantimahdollisuutensa, voi reagoida kokemiinsa vääryyksiin ja nöyryytyksiin nostamalla ne keskusteluun per heti. Todennäköisyys siihen, että kun sitten sanoo ne suorat sanat, keskustelu tarkoittaa lähtökäskyä: olet erotettu, koska olet hankala ihminen. Tämän tietäen tulee väkisinkin varovaksi, sillä elääkseen ja asuakseen tarvitsee työn. Pienessä maassamme on pienet piirit.

  Vastaa

 2. Inni
  maalis 20, 2018 @ 14:38:54

  Naisnäyttelijät puhuvat nyt, mutta entä heidän miespuoliset kollegansa. Samoissa produktioissa on ollut joukko miehiä, mutta enpä ole kuullut heidän puuttuvan ohjaajien työtapoihin tuotantojen aikana tai edes nyt, kun asiat ovat jo julkisuudessa. Voisiko jostain löytyä muutama rohkea miesnäyttelijä vai riittääkö se, että on itse turvassa?

  Vastaa

Leave a Reply