Jokainen jaksaa juosta sata metriä

No Comments

Vietin perjantain ja lauantain Ekonomiliiton kokouksissa. Perjantaina kokousti hallitus ja lauantaina muun muassa yrittäjäneuvottelukunta. Olen uusi liiton luottamuselimissä, joten sain käsiini kasapäin minulle uutta faktaa.

Minulle oli suuri yllätys, että SEFEn 33.000 jäsenestä vain kolme prosenttia on yrittäjiä. Ja näistä vajaasta tuhannesta yrittäjästä puolet on yksinyrittäjiä. Vain 9 % ekonomiyrittäjistä työllistää yli kymmenen henkilöä. Tulevaisuuskaan ei näytä yrittäjähenkisyyden kannalta juurikaan paremmalta. Yrittäjistä vain 4 % on alle 30-vuotiaita. Ikähaitarin toisessa päässä on ahtaampaa: Joka viides ekonomiyrittäjä on yli 60-vuotias.

Erno Paasilinna lausui Finlandia-palkitussa esseekokoelmassaan Yksinäisyys ja uhma:

”Kirjailijaksi ei synnytä. On elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija.”

Sama pätee omalta osaltaan yrittäjyyteenkin. Ekonomit ovat liiketoiminnan ja sen kehittämisen asiantuntijoita. Opintojen ja alku-uran aikana nuorille tulisi antaa enemmän edellytyksiä soveltaa oppejaan käytäntöön – myös yrittäjänä. On ymmärrettävää, että nopeita ja näyttäviä voittoja arvostavassa maailmassa yrittäjyys ei aina houkuta. Kaikki tuntevat Usain Boltin, mutta kuka voittikaan olympialaisten maratonin?

Yrittäjyys vaatii kurinalaisuutta ja kestävyyttä – ja juuri siksi se on niin kiehtovaa.

 

PS: Tutkimuksessa ei ollut mukana SEFEn opiskelijajäseniä. Olisikin kiinnostava tietää, miten viime vuosina kasvanut nuorten yrittäjämyönteisyys on virinnyt kyltereiden keskuudessa.

 

 

Leave a Reply