Hiljainen tieto  

No Comments

Voin sanoa mentorointia jopa yhdeksi harrastuksekseni. Minulla on ollut etuoikeus ohjata jo kahdeksaa valmistumisvaiheessa olevaa tai vastavalmistunutta, työelämään siirtyvää yliopisto-opiskelijaa. Mentorointi on toimiva prosessi, jossa tieto ja osaaminen – erityisesti hiljainen tieto – siirtyy kokeneemmalta kokemattomammalle. Mentorointi on kokemus- ten, näkemysten ja osaamisen siirtämistä ja välittämistä henkilöltä toiselle. Se on kaikkea muuta kuin yksisuuntaista toimintaa. Itse olen oppinut vuosien mittaan valtavasti nuorilta. Koen olleeni selvästi saamapuolella.

Mistä tapaamisissa keskustellaan? Hyvin tyypillinen keskustelu käsittelee oikean työnantajan valintaa. En anna erityisiä ohjeita, kunhan hahmotan nuoren tavoitteita: tähtääkö hän asiantuntijaksi vai esimieheksi, korporaatioon vai startupiin, onko hän yrittäjähenkinen, miten hän mittaa onnistumiset, mikä häntä motivoi. Ensimmäisellä vakituisella työpaikalla on usein keskeinen merkitys koko elämänmittaiseen työuraan.

Nykyään monen yrityksen henkilökunnan sisäänkäynti on kuin pyöröovi. Vaihtuvuus on suurta. Kun yksi menee sisään, kaksi tulee ulos. Ulos valuu myös hiljainen tieto. Työnantajakuvaa onkin vaikea hahmottaa vain nykyistä henkilökuntaa haastattelemalla. Parempi totuus löytyy työpaikkaa vaihtaneilta. Jos heiltä saa edellisestä työnantajasta positiiviset arviot, ovesta uskaltaa mennä myös sisään. Jos lähtijät kokevat itsensä persona non gratoiksi, sisäänmenoa kannattaa vielä vakavasti harkita. Hyvä työnantaja arvostaa henkilökuntaansa mennen tullen.

 

 

Leave a Reply