Luottamus

No Comments

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi tänään virkaanastujaisissaan eduskunnan puhemies Maria Lohelan tärkeään kysymykseen siitä, mikä aisti hänelle on tärkein presidenttinä:

”Vastaan teille, että se on tunto. Se on oikeudentunto ja se on vastuuntunto ja niiden varaan rakentuva luottamus.”

Luottamus on yhtä suuri sana kuin kiitos tai anteeksi. Luottamus on varmuutta siitä, että toiseen voi luottaa, eikä luotettu petä häneen asettuja toiveita. Jos ihminen syystä tai toisesta epäilee toisen moraalia, aitoa luottamusta ei synny. Luottamusta toiseen ei voi syntyä ennen luottamusta itseen. Luottamuspula on salakavala tauti. Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten luottamuspula ruokkii itseään. Epäluulon ilmapiirissä hyvätkin aikeet tulkitaan pahoiksi. Yksilöiden välinen epäluottamus tartuttaa helposti koko yhteisön, varsinkin jos sillä ei ole vahvaa yhteistä kulttuuria. Jotta organisaatioon syntyy keskinäisen luottamuksen ilmapiiri, tarvitaan kaikille yhteisiä oikeudenmukaisia toimintatapoja ja yhteisiä sääntöjä.

Olen iloinen, että meillä on rohkea tasavallan presidentti, joka haluaa rakentaa yhteiskuntaamme määrätietoisesti keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen ilmapiiriä. Siksi hän on ainakin minun esikuvani.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Leave a Reply