Kaikettomuuden ytimessä

No Comments

Presidentinvaalit pidetään reilun kolmen viikon päästä. Vaalihuuma on ylimmillään. Istuva tasavallan presidentti osallistuu sitoutumattomana kansanliikkeen ehdokkaana. Kilpailijat muistavat nostaa epätoivoisessa taistelussaan esiin Sauli Niinistön kokoomustaustaisuuden. Jos puoluekannasta löytyy kampanjoinnin ainoa tartuttava särmä, sitä onkin ihan hyvä käyttää tartuntapintana.

Samaan aikaan ynnä muut –sijoista kilpailevat vastaehdokkaat ovat poistaneet omasta kampanjoinnistaan lähes kaikki puoluepoliittiset tunnuksensa. Tuula Haatainen on demari, Matti Vanhanen kepulainen, Pekka Haavisto vihreä ja Laura Huhtasaari persu, mutta heidän kampanjasivuiltaan puoluetunnukset on kätketty. Miksi? Jos minä olisin ehdokas, liputtaisin täysillä heidän puolestaan, jotka minuun olisivat luottaneet.

Pelätäänkö äänestäjien olevan allergisia puolueille? Elintarvikkeiden kaikettomuus on laajenemassa megatrendiksi. Aina valveutunut Kotimaisten kielten keskus kirjoittaa terävänäköisesti: Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruoka- valioista tulee automaattisesti huomioiduksi.

Yllä kuvatulla tonton-reseptillä ruuasta tulee helposti myös mautonta. Vähän kuin katsoisi mielipiteetöntä – ettenkö sanoisi munatonta – vaalikeskustelua, johon ainoan värin tuovat Nils Torvaldsin Happy Socksit.

Leave a Reply