Kotini on jouluni

No Comments

Jouluna on useampia syitä jäädä kuin lähteä. Joulun väreihin, valoihin ja tuoksuihin viritettynä tuttukin ympäristö vie mielen kauas. Kotini on jouluni.

Makoilen olohuoneemme parhaat päivänsä nähneellä sohvalla. Näen vain kaikkea kaunista. Näen kaiken, minkä olen nähnyt tuhansina myöhäisinä iltapäivinä ennenkin. Mutta jouluna kaikessa on jotakin taianomaista. Jotakin, mitä paraskaan Instagram-filtteri ei pysty luomaan. Tunnelmaa luovat himmennetyt valot ja lukuisat kynttilät. Valojen ja varjojen symbioosi. Joulun mausteiset tuoksut: tähtianis, eukalyptus, neilikka. Burgundinpunaisina hehkuvat kukat ja niitä sitovat kultanauhat. Tuttuakin tutummat joululaulut päivitettyinä sovituksina ja Jussi Björlingin O Helga Natt. Arkena lohduttomana näyttäytyvä ulkomaailman pimeyskin näyttää jouluna kodin turvasta katsoen kutsuvalta.

En ole koskaan tarrautunut traditioihin. Poikkeus vahvistaa säännön. Joululla on sydä- messäni erityisasema. Tätä kirjoittaessani muistin käydä ripustamassa mistelin keittiön ovenkarmiin. Siinä sen on ollut niin kauan kuin olemme täällä asuneet. Tulkoon joulu!

 

Leave a Reply