Vanhentunut henkilökohtainen käyttöliittymä

No Comments

Tosimies ei ohjekirjoja lue.

Minulla on uusi auto. Siinä on vaihdekepin takana pyörä, jota pyörittelemällä ja painelemalla pääsee toiminnosta toiseen. Tai pitäisi päästä. Olen pari kuukautta ajellut ja yrittänyt oppia käyttöliittymää. Tänään koin lopullista riittämättömyyden tunnetta.

Yritin soittaa handsfree -puhelua. Puhelinmuistio näkyi tutusti auton näytössä. Muistioon on kertynyt noin 1700 numeroa. Olin soittamassa J-kirjaimella alkavalle henkilölle. Ruudun oikeassa reunassa oli kirjaimittain merkitty indeksointi ja J:tä painamalla olisin päässyt suoraan lähelle. En saanut kuitenkaan aktivoitua oikeata palstaa millään näppäily-yhdistelmällä. Siispä rullailin minuutin päästäkseni oikeaan yhteistietoon.

Puhelun jälkeen nöyrryin ja pysähdyin levähdyspaikalle lukemaan autotietokoneen ohjekirjaa. Järjestelmän helppokäyttöisyydestä kertoo jotakin se, että ohjekirjassa oli 377 sivua. Jätin lukemisen silleensä, laitoin vaihteen silmään ja otin puhelun autokauppaan kertoakseni ongelmani. Ratkaisu tuli viidessä sekunnissa: ”Ei se ole rulla. Se on joystick, jota voit ohjailla myös kallistuskulmalla.”

Vain kaltaiseni urautunut, parhaat päivänsä ohittanut konkari ei näe rullassa mahdolli- suutta kallistuskulman hyödyntämiseen. Mitä muuta olennaista minulta jää näkemättä?

 

Leave a Reply