Onnellisen elämän kilpajuoksu

No Comments

Arvostettu amerikkalainen psykologi Martin Seligman on esittänyt kolme tapaa elää onnellista elämää. Hän puhuu iloisesta, hyvästä ja merkityksellisestä elämästä.

Hedonistit elävät iloista elämää. Iloisen elämän eläjä tekee vain asioita, mistä hän henkilökohtaisesti tulee onnelliseksi. Mutta ihmisen erottaa muista nisäkkäistä esimerkiksi siinä, että ihmiset turtuvat hyvään oloon. Nuorena hyvään oloon riittää miniristeilyn C-hytti. Vanhempana onneen vaaditaan A-hytti isolla ikkunalla. Usealle sekään ei riitä.

Iloisesta elämästä voi yltää hyvään elämään, mikäli ihminen oppii tiedostamaan ja arvostamaan elämänsä hyviä hetkiä. Läsnäoleva ja hyväänsä arvostava ihminen saavuttaa flow-tilan, jossa hän keskittyy jopa ajantajun menettäen omiin kiinnostuksensa kohteisiin. On sanomattakin selvää, että tämä yksilötason hyvä elämä tuottaa hyvää koko yhteisölle.

Seligman on kuitenkin havainnut tutkimuksissaan, että tätäkin onnellisempia ovat merkityksellistä elämää elävät. He näkevät elämänsä tarkoituksen osana suurempaa kokonaisuutta. He kokevat täyttymystä auttamalla muiden ihmisten hyvinvointia. He kokevat onnea monesti edustajiensa välityksellä.

Olen joskus ylevästi ajatellut eläväni merkityksellistä elämää. Olen lukemattomia kertoja tinkinyt (ainakin lyhytaikaisesti) omasta onnestani, jotta joka muu olisi voinut yltää siihen. Olen tehnyt sen omasta vapaasta tahdostani uskoen, että lopulta onni kumuloituu ja lankeaa päälleni. Joskus niin on käynytkin. Useimmiten ei. Monesti joku opportunisti tai vääräuskoinen hedonisti on hyväksikäyttänyt pyrkimystäni merkitykselliseen elämään.

En ole tässä yksin. Tavoite merkitykselliseen elämään tekee tavoittelijastaan suojattoman ja haavoittuvan.

En tiedä, onko tämä yksilötason degeneroitumista, mutta juuri nyt minulle riittäisi onneksi miniristely. Meillä on vain yksi elämä. Pitääkö onnellisuuden tavoittelun elämässä olla kilpajuoksua? Saako pelin puhaltaa joskus poikki ja aloittaa alusta? Juuri nyt minusta tuntuu, että onni voi olla ihan jossakin pienessä. Onni voi olla tässä ja nyt. Nyt kun tarkemmin katson ympärilleni, niin tässähän se on.

 

Leave a Reply