Mielipiteeni on värittynyt

No Comments

Turun Palloseuran jääkiekkojaos tuli julkisuuteen kampanjalla, jossa seuran mustavalkoinen tunnus oli aseteltu kaikki sateenkaaren värit sisältävälle taustalle. Häveliäisyyssyistä värit oli eroteltu toisistaan valkoisilla palkeilla, jolloin lopputulos näytti enemmän IKEAn pussilakanalta kuin sateenkaarilipulta. No, ajatus tuli kuitenkin selväksi.

Ulostulo ei tehnyt minuun vaikututusta. Kollegani kysyi syytä miksei.

1) En ole TPS:n kannattaja, koska Porin Ässät. Tämä on kuitenkin syistä mitättömin.

2) Joukkue varmasti vilpittömästi halusi kertoa suvaitsevaisuudestaan. Se kuitenkin unohti, että se ei omista itse omaa brändiään. Se on kannattajien omaisuutta. Heidän mielipiteidensä ulkopuolinen ohjaaminen on riskialtista. Vaikkakin ehkä tavoiteltua.

3) Mutta mikä tärkeintä. Suvaitsevaisuuden korostaminen ei saa olla mainostemppu. Julkisuuden sijasta panostus olisi tullut kohdentaa sisäiseen viestintään. Suvaitsevaisuuden tulisi näkyä juhlapuheiden sijasta arjessa. Sen tulisi olla jokaisen valmentajan, huoltajan, joukkueenjohtajan ja pelaajan selkäytimessä. Toimintatapojen pukukoppitason muutoksella ei kylläkään saa haluttua media- ja somejulkisuutta. Tosin nyt en tiedä, mistä puhun. Voi olla, että sisäinen viestintä ja arvojen jalkautus onkin organisaatiossa jo kunnossa.

4) Ja lopuksi. Julkisella ulostulolla aiheutetaan keskustelua, mutta myös keskustelun polarisoitumista. Vihaajat vihaavat, suvakit suvakoivat. Jos negaa ei luontaisesti synny, sitä synnytetään, jotta huomio saavutetaan. Olen markkinointiviestinnän ammattilainen. Uskon tietäväni, että monesti vastakkainasettelu on valitettavan toivottu tavoite. Kun Felix-ketsuppi teki joskus reilu vuosi sitten mitäänsanomattoman tv-filmin, sen huomioarvoa nostettiin julkisella tiedotteella, jossa elintarvikejätin viestintäosasto otti näkyvästi kantaa mainoksessa esiintyneen tummaihoisen suomalaisnaisen arvostelijoita vastaan. Hienosti tehty. Samalla mainos muuttui kiinnostavammaksi. En olisi yllättynyt, vaikka joku viestintäkonsultti olisi käsikirjoittanut koko debatin ennakolta. Yhtälailla TPS:n somefiidin keskustelupalsta oli alatyylistä puolesta-vastaan eipäs-juupasta.

5) Mutta. Jos TPS:n monivärikampanja auttaa edes yhtä nuorta elämään kuten sydän sanoo, se kannatti tehdä. Tämä kirjoitus edusti vain omia mielipiteitäni ja tiedän, että saatan olla väärässä. Olen tarpeen vaatiessa valmis myös muuttamaan mielipiteitäni.


21106882_10154748078917554_2802836210302034848_n

Leave a Reply