Usko on puoli voittoa

No Comments

Ulkoministeriö julkaisi tänään seitsemän uutta Suomi-emojia. Finland emojis -kokoelma täydentyi Saamen lipulla, Tom of Finlandilla ja arktista osaamista, luontoa sekä hauskuutta kuvaavilla aiheilla.

Suomi julkaisi omat valtiolliset emojinsa ensimmäisenä maana maailmassa reilu vuosi sitten. Mediassa on saatu näkyvyyttä. Saatu on myös palkintoja. Kritiikkiäkin on riittänyt: Suomi-emojit ovatkin emojitarroja, koska aidot emojit olisi pitänyt hyväksyttää Unicode-konsortion prosessin kautta. Prosessi voi kestää vuosia, ja se myös maksaa paljon. Jos emoji-kuvia halutaan yleisön saataville pikaisesti, viralliset Unicode-näppäimistöemojit eivät ole vaihtoehto. Siksi käyttääkseen Suomi-emojitarroja, älypuhelimen käyttäjän tulee ladata Finland emojis -sovellus.

Päätin olla minäkin ajan hermolla ja latasin vihdoin Google Playsta koko setin, koska emojien on tarkoitus parantaa maakuvaamme ja haluan olla mukana hyvässä asiassa. En tosin täysin ymmärrä, miten Senaatintorilla seisova jääkarhu vaikuttaa vastaanottajaansa positiivisesti, mutta niin sen on oltava, kun niin sanotaan. Nyt minulla on kuitenkin ladattu sovellus. Lähetin heti ladattuani Tomin, jääkarhun ja yhden vihdan. Sitten kyllästyin. Oman päänisisäinen konsortio ei niin vain taivu uusiin temppuihin. Emoji-sovellus hautautunee nopeasti unohdettujen äppien kalmistoon. Mutta jos joku diginatiivi innostuu, olen iloinen.

Ministeriön teettämän selvityksen mukaan emoji-hankkeella on reilussa vuodessa tavoitettu maailmalla lähes 200 miljoonaa ihmistä uutis- ja somenäkyvyyden kautta. Jos sama saavutettavuus olisi tehty maksetun median kautta maksettuina mainoksina, niiden arvo pyörisi noin kahdeksassa miljoonassa eurossa. Hieno homma. Usko on puoli voittoa. Se nähtiin Super Bowlissakin, jossa Patriots nousi voittoon toivottomalta takamatkalla. Tauolla katsottiin Lady Gagaa ja – mainoksia. Puolen minuutin mainos maksoi noin viisi miljoonaa euroa. Uskon, että rahalla sai vastinetta.

13-3-9444064

 

Leave a Reply