Huono myyjä

No Comments

Olin tänään palaverissa, jonka aiheena oli yrityksen uusi somemarkkinointistrategia. Myyjä halusi väen vängällä päästä tapaamaan ja sai tapaamisen sovittua. Myyjän kokemus ja näytöt olivat erinomaisia, mutta hän ei tapaamisessa suostunut pyynnöistä huolimatta avaamaan toteutettuja asiakascaseja eikä niiden tuloksia. Hän vetosi niiden luottamuksellisuuteen. Myyjä kertoi myös toistuvasti, että historialliset saavutukset eivät ole tae tulevaisuuden onnistumisista. Juupas eipäs -keskustelun jälkeen myyjä esitteli muutaman sliden presentaation. Se oli vanhanaikainen. Sellaisen nyt osaisi tehdä itsekin. Paljon parempia ideoita tarjotaan joka päivä. Myyjä oli helppo todeta yksiselitteisen huonoksi. Sen saattoi sanoa ihan ääneen.

Myyjä olin minä.

Olen tottunut saamaan aina erittäin hyvää palautetta. Minun on ollut aina hieman vaikea suhtautua kritiikkiin. Varsinkin, kun tälläkin kertaa uskoin täysin omaan ehdotukseeni, enkä suostunut perääntymään hyökkäyksen edessä. Ehkä olisi pitänyt joustaa. Ehkä ei. Taatusti olisi pitänyt osata varautua paremmin yllättävän kriittiseen ja aggressiiviseenkin palautteeseen. Ensi kerralla perustelen paremmin. Oppi numero yksi oli se, että aina myyntitilanteessa ei pidä luottaa idean ja innostuneisuuden voimaan. Jotkut luovan idean ostajistakin haluavat excelöidä ja pisteyttää tarjoukset. Meloni ja appelsiini eivät sovi samaan sarakkeeseen. Anssi Kasitonni saa luovuudesta 23 pistettä ja Helene Schjerfbeck 16. Tai 32. Toinen – paljon tärkeämpi – oppini tuli pöydän toiselta puolelta. Ostaja ei ole koskaan vain ostaja. (Eikä myyjä myyjä.) Hän on aina myös oman yrityksensä käyntikortti. Tällä kertaa myyjän korviin jäi kotimatkalla kaikumaan sanat: ”Meitä on tässä kaksi kovapalkkaista ihmistä. Ei meillä ole aikaa tällaiseen.” Jos ja kun näin oli, mielipiteen olisi voinut pitää sisällään. Sen julkituominen ei ollut kenenkään etu.

Sordiino ei ole toinen nimeni. Silti olen yli neljännesvuosisataisen mainosurani aikana pitänyt tiukasti kiinni periaatteesta, että työnhakijoita tai potentiaalisia yhteistyökumppaneita pitää kohdella kunnioittavasti. Menestys kasvaa keskinäisestä kunnioituksesta. Emme kaipaa välillemme tänäänkään muureja. Tarvitsemme siltoja.

 

ronald-sumners_87024830

Leave a Reply