Arvokeskustelua ja vihapuhetta

No Comments

En ole koskaan arvostanut istuvaa tasavaltamme presidenttiä. Hän on aina ajanut liian räikeästi omaa kapeaa agendaansa noustakseen koko kansaa yhdistäväksi johtajaksi.

Halosen ulostulot liikkuvat huvittavan ja säälittävän rajamailla. Jääkiekkojoukkotappelun jälkeen hän pyytää karvaperseäijiä ottamaan mallia naiskiekosta. Siellä kun ei taklata.

Maailma on ollut aina täynnä tappeluita ja vihapuheita. Vasta viime vuosina media on popularisoinut normaalin ihmisluonteen lieveilmiöt. 70-luvulla puukotettiin selkään kahvihuoneessa, nyt sosiaalisessa mediassa. Sisältö ja mekanismit ovat samat. Vain jälkimmäisestä jää digitaalinen jalanjälki.

Molemmista jää haava sieluun.

Vihapuhe käännetään rakentavaksi dialogiksi vain rakentavalla esimerkillä. Toivon, että seuraava presidenttimme elää omien oppiensa mukaan. Toivottavasti hän ei jatka ”älkää tehkö niin kuin minä, vaan niin kuin minä sanon” – mentaliteettia.

Tähän asti olemme nähneet historiallisen laimean presidentinvaalikampanjan. Ehdokkaat ovat toivoneet käytäväksi arvokeskustelua. Toiveittensa vastaisesti he ovat keskittyneet piikittelemään toisiaan. Presidentin tulee olla nokittelun yläpuolella.

Kuuntelen presidenttiehdokkaita tarkalla korvalla. Tärkeämpää kuin sanomisen muoto on sen sisältö. Ainakin minä haluan katsoa seuraavaa presidenttiämme ylöspäin.

Leave a Reply