Lähtökohdat. Unelmat.

1 Comment

Olin viime viikon lomalla: Uin, lenkkeilin, kävin hieronnassa, söin hyvin, löhöilin auringossa, puhuin ystävien kanssa ja luin pari kirjaa.

Pajtim Statovcin Tiranan sydän oli upea. Koin tälläkin kertaa hänen seurassaan suoranaista kateutta, miten maahanmuuttaja pystyy operoimaan suomen kielellä täysin suvereenisti. Monikulttuurisuudesta ei mielestäni voi koitua muuta kuin hyvää. Kuvailu isän hautajaisista Kosovossa on kamalan kaunis.

” Me vainajan lähimmät omaiset kannoimme arkun haudan viereen, ja kaikkialla haisi sekoitus pilaantunutta hedelmää, pitkään kypsytettyä juustoa, hoitamatonta jalkaa ja yön kuivaamaa suuta, isäni oli muhinut arkussaan vuorokausia. Imaami jäi arkun toiselle puolelle ja toiselle puolelle jäimme me, minä, setäni ja hänen kaksi poikaansa, ja miehet takanamme levittäytyivät hautausmaalle kuin tahrainen, musta peitto.”

Toiseksi luin Peter Wohllebenin Saksassa suunnattomaksi myyntimenestykseksi nousseen tietokirjan Puiden salattu elämä. Kirja oli filosofinen, hauska ja kupliva. En ajatellut sitä alkuunkaan luontokirjana. Minulle se herätti ajatuksia ihmisten johtamisesta ja ystävyydestä. Se kertoi erilaisuuden ja monimuotoisuuden hyväksymisestä – aivan kuten Tiranan sydän. Kääntäjä Pirkko Roinila oli tehnyt osaltaan loistotyötä. Kirja vaikutti toki myös luontokäsitykseeni. Tätä postausta kirjoittaessani katson ulos ikkunasta ja näen yhden tammistamme, jolle olemme hakeneet vuosia kaatolupaa. En ole enää varma kaatamisen oikeellisuudesta. Kenen/minkä etua se ajaisi?

Lukemisen lisäksi puhuimme viikon aikana paljon ystäviemme kanssa. Meillä ei ollut lapsuudessamme yhteistä kotimaata, äidinkieltä, uskontoa eikä talousjärjestelmää. Olemme eläneet hyvin erilaisen lapsuuden ja nuoruuden. Tiemme ovat ristenneet vasta aikuisella iällä. On ihmeellistä huomata, että hyvin erilaisista lähtökohdista huolimatta puhumme nyt keski-ikäisinä samaa kieltä. Kaikki näennäinen erilaisuus on ollut vain pintaa. Sisimmässä olemme olleet aina hyvin samanlaisia. Me ihmiset olemme. Lähtökohdilla ei ole merkitystä. Unelmilla ja ystävyydellä on. When life gives you lemons, make lemonade.

lemonade-e-liquid

 

 

 

 

One Comment (+add yours?)

  1. Sami Lehto
    loka 08, 2016 @ 08:31:52

    Hyvä kirjoitus taas kerran, kiitos Juuso!

    Vastaa

Leave a Reply