Säännöt on tehty rikottaviksi

No Comments

Työkaverini Ulla kertoi käyneensä viikonloppuna Turun musiikkijuhlien konsertissa, jossa oli esiintynyt kokeneiden muusikoiden jazzbändi. Yksi soittajista oli kertonut kollegalleni konsertin kulun pääpiirteissään: 1/3 on ennalta sovittua, 2/3 on improvisointia: ”Olemme vuosien mittaan oppineet kuuntelemaan toisiamme ja täydentämään kaverin soittoa.”

Muusikoiden oppi pätee myös liiketapaamisissa. Presentaatioista 1/3 voi olla ennalta päätettyä, mutta 2/3 saa ja pitää olla asiakkaan kuuntelua ja improvisaatiota. Esiintyjän keskeinen tehtävä on oleutua yleisöönsä.

25 vuotta sitten olin nuorena kuolleen serkkuni hautajaisten jälkeisenä sunnuntaina Vampulan kirkossa. Harvalukuinen kirkkoväki oli satakuntalaiseen tapaan pakkautunut salin takaosaan, mahdollisimman kauas alttarista. Nuori pappi – Mäkelä oli hänen sukunimensä – sanoi lempeästi: ”Kun te olette kaikki jääneet tänään sinne hiukan kauemmaksi, jospa minä tulisin sinne teidän luoksenne.” Taatusti protokollan vastaisesti hän jätti alttarin ja hoiti kirkonmenot käytävällä, vieraiden keskellä.

Se oli suuri ja unohtumaton teko.

 

AI-Jazz-Jam

Leave a Reply