Vastakkainasettelu on myös business-mahdollisuus

No Comments

Rasismi on mieletöntä. Jokainen meistä on muukalainen toisaalla. Minun valkoisessa ruudussani musta on muukalainen. Vain yksi siirto ja osat vaihtuvat. Elämä ei kuitenkaan ole peliä. Voittaakseen ei tarvitse kaataa toista.

Mustavalkoinen maailmankuva on houkuttava. Ääripäät keräävät huomion. Rasistit huutavat yhtä, suvakit toista. Kilpahuuto kerää huomiota. Jalkapallohuliganismi kerää monesti enemmän huomiota kuin ottelu itsessään. En ollut koskaan törmännyt Orklan mainokseen, jossa nuori suomalaisnainen kertoo ruokamaustaan. Koska mainoksen Josephineksi oli valittu tummaihoinen näyttelijä, se oli luonnollisesti syöttö lapaan vähälahjaisille hommafoorumilaisille. Ja yllätysyllätys, pian joissain sisäsiittoisilla keskustelupalstoilla puhdasveriset suomalaiset uhkasivatkin norjalaista Orklaa ostoboikotilla. Ja aivan oikeutetusti, mutta myös täysin ennustettavasti, vastuullinen yritys tuomitsi rasistien toiminnan. Ja taas yhtä odotetusti suvakit jakoivat somessa viljalti Orklan upeaa elettä.

En olisi itse osannut suunnitella ilmaisen julkisuuden hankkimista paremmin. Kolikon kääntöpuoli on se, että kampanjan varjolla myös rasistit saivat lisää himoitsemaansa näkyvyyttä. Sekä rasismi että business voittivat. Suvaitsevuus hävisi.

 

p1389369934-3

Leave a Reply