Meissä itsekeskeisissä ihmisissä on etunsa

No Comments

Meistä kerätään joka päivä mittaamattomasti tietoa. Kerätyn tiedon pohjalta meitä profiloidaan automaattisesti. Se nyt vielä on ihan jees, jos tietokone tekee päätelmät. Ongelmissa olemme silloin, kun päätelmiä tekee siihen kykenemätön ihminen. Tai vaikka hän olisi kykeneväinenkin, hän saattaa tehdä päätelmänsä väärien tietojen perusteella. Mutu, asenteet ja kuulopuhe muuttuvat faktaksi. Se on no-no.

Olen 50-vuotias, mutta ei minua silti houkuta Dressmannin itsesiliävät paidat tai polyesterineuleet, vaikka joku kone minut tuntuu niin profiloineen. En tarvitse edes lukulaseja, vaikka niitä minulle kovasti tyrkytetään. Spämmääjille tiedoksi, että ikä on vain numero. Minä näen vielä pienetkin numerot. Kuulen hiljaisemmatkin signaalit. Ei mulle tarvi huutaa!

Meitä pyydetään säännöllisin väliajoin osallistumaan kyselyihin. Olisiko sinulla hetki aikaa? Meiltä kysytään operaattorin palveluista, autohuollon onnistumisesta, hotellikokemuksista, työtyytyväisyydestä. En koskaan vastaa yhteenkään anonyymiin kyselyyn. Olen niin itsekeskeinen ihminen, että annan arvioni ja kommenttini aina omalla nimelläni. Aina. Minut löytää Tripadvisorista, Twitteristä ja keskustelupalstoilta vain ja ainoastaan omalla nimelläni. Nimeni on Juuso Enala. Avoimuus on mielestäni reilua kanssaihmisiäni kohtaan. Minun mielipiteeni ovat tunnistettavasti minun mielipiteitäni.

On se ihme, että silti joku tekee päätelmiä minusta muiden ihmisten vastausten ja mielipiteiden pohjalta. Tosin lohduttaudun sillä, että se ei ole minun ongelmani. Se on hänen ongelmansa, joka tosin satuttaa enemmän minua kuin häntä.

9147780628510

 

 

Leave a Reply