Käpy salpausselän alla

No Comments

Mikko Niskanen onnistui vangitsemaan itseään nuoremman sukupolven tuntoja erinomaisesti tasan viisikymmentä vuotta sitten, kun hän ohjasi kulttimaineeseen nousseen elokuvansa Käpy selän alla. Taitava ohjaaja antoi nuorille näyttelijöille vapauden improvisoida kohtauksia ja keskittyi taltiomaan nuorten luontevaa dialogia. Näyttelijöitä 15 vuotta vanhempi ohjaaja onnistui häivyttämään sukupolvien välisen kuilun. Elokuva sai ansaitusti kuusi Jussi-patsasta.

Katsoin eilen ja tänään Salpausselän kisoja ihan ammatillisesta näkökulmasta. Tapahtuman järjestäjät ovat onnistuneet rakentamaan kisojen ja nuoren polven katsojien väliin Berliinin muurin. Maastohiihto on viime vuosina onnistuttu piilottamaan tavallisilta katsojilta maksumuurin taakse. Vain hurahtaneimmat maksavat hiihdon katsomisesta. Maksukanavilla kilpailevat uudet urheilijat ovat  jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi. Veikkaan, että katugallupeissa suomalaishiihtäjistä osattaisiin spontaanisti nimetä lähinnä kuuluisa Hemohes-sukupolvi. Joku uusikin hiihtäjä siellä tänään näkyi kilpailevan, mutta kovin oli synkkää esiintyminen median edessä, kun heitä haastateltiin ynnä muut -sijoitusten taustoista. Poikkeuksena Riitta-Liisa Roponen (täyttää kohta 37 vuotta), jonka hymy valaisi koko ruudun. Kiitos, Ritu.

Kun maastohiihto sitten kerran vuodessa pääsee YLEn kanaville, kohokkaan latistaa Hannu-Pekka ”Hoopi” Hännisen Unesco-suojeluarvon ansaitseva, luomu-unilääkkeeseen verrattava selostus. Tapio Suominen ja Virpi Sarasvuo olivat totutun asiantuntevia. Studiossa Kaj Kunnas keskittyi muistelemaan jotain vuoden 1978 kulta-aikoja. Hohhoijaa. Järjestävää organisaatiota edustaneet studiovieraat syyttivät (epä)suorasti potentiaalisia lipunostajia, kun eivät ole ymmärtäneet tulla katsomoihin, vaikka liput on oikein asiakaslähtöisesti paketoitu. Katsoin ensi vuoden MM-kisojen lippupaketteja. Jos tämä (ks. kuvakaappaus alla) ei motivoi ostamaan, niin mikä sitten;) Ja tosiaan en löytänyt hintoja kuin pdf:nä neljän klikin takaa. Helppoa kuin säästölipun ostaminen VR:ltä.

 

Näyttökuva 2016-2-21 kello 18.34.34

Leave a Reply