Taiteen parantava voima

No Comments

Maltoin muutaman tunnin. Silti kirjoitan tätä keskivaikean tuohtumuksen vallassa.

Suomen Taideyhdistyksen uutisoitiin lahjoittavan lastensairaalalle 20.000 euroa, jolla ostetaan uuteen sairaalarakennukseen Veikko Hirvimäen Kiiski-puuveistos. Mutta selvähän se: väärin lahjoitettu. Lahjoituksella olisi tiedostavan ja oikeamielisen someyhteisön mielestä pitänyt ostaa hengityskone, rintapumppu, keskoskaappi, korvavalo, E-mittari tai mikä tahansa lääketieteelliseksi luokiteltava laite ruman taideteoksen sijaan.

Kommentointi aiheutti minussa MV-lehtimäisiä fyysisen pahanolon tunteita.

Arvostan todella korkealla suomalaista terveydenhuoltohenkilöstöä. Uskon moderniin teknologiaan. Luotan lääkkeisiin. Yhtä paljon tai jopa enemmän uskon taiteen parantavaan voimaan. Olen kasvanut lapsuudestani asti kulttuurin keskellä. Musiikki, kirjallisuus ja kuvataide ovat aina olleet minulle parasta lääkettä. Ne ovat parantaneet. Uskon vakaasti, että ne ovat ehkäisseet sairastumasta.

Saan musiikista, kirjoista ja taiteesta monesti enemmän voimaa kuin pillereiksi tiivistetyistä kemikaaleista. Täysin maallikkona uskallan väittää, että taiteen vaikutus mielialaan ja parantumiseen on täysin olennainen. Antti Tuiskun vierailu lasten syöpäosastolla voi olla jollekin pienelle potilaalle unelmien täyttymys. Veikko Hirvimäen Kiiski voi olla monelle tervehtyvälle lapselle tai vanhemmalle sairaala-ajan positiivisin yksittäinen elementti.

Vastarannan kiiskistä huolimatta toivon lahjoitetulle puuveistokselle kaikkea hyvää. Taide ei ole keneltäkään pois. Se on kaikille pelkästään lisää.

 

1453178678454

Leave a Reply