Jäinen käpy

No Comments

Itsestäänselvyyksien välttäminen on vaikeinta.

Tuoreessa Markkinointi & Mainonnassa MTV:n uusi toimitusjohtaja Jarkko Nordlund kertoo tavoitteestaan muokata yhtiön organisaatiosta entistä matalampi ja avoimempi: ”Rahaa on saatava pois rakenteista ja siirrettävä palvelemaan asiakkaita.”

Amen.

Jokainen meistä tietää, että paisuva väliportaan hallinto on suurin este yrityksen menestyksen tiellä. Työskentelin itsekin nuorena miehenä mainostoimisto Batesilla, jossa 40 hengen organisaatioon oli onnistuttu leipomaan 8-tasoinen hallintohimmeli. Yritystä ei enää ole.

Miksi yritykseen sitten syntyy tehottomia rakenteita, joita uusi johto muutaman vuoden välein joutuu purkamaan? Väitän, että kysymys on pelosta. Jos on työskennellyt muutaman vuoden asiakasrajapinnassa, on helpottavaa, jos tarjoutuu mahdollisuus siirtyä myyjien esimieheksi. Asiakkaan kielteinen vastaus ei tunnu niin pahalta, kun se suodattuu alaisen kautta. Jokainen EI sattuu. Mitä enemmän takana on kilometrejä, sen raskaammalta kielteinen vastaus tuntuu.

En ole muita parempi ihminen, kun väitän, että kolmenkymmenen vuoden työuran jälkeenkin haluan kohdata asiakkaan ilman välikäsiä. Rakastan ihmisiä, rakastan kohtaamisia, rakastan voittoja. Tämän kaiken kääntöpuolena on pelko tappioista. Jaksan yrittää, koska koen olevani vahvasti voiton puolella. Jaksan yrittää, koska se on ainoa vaihtoehtoni. Minusta ei ole johtajaksi. Hallintobyrokraattina kuolisin hapen puutteeseen ja muuttuisin häiriköksi. Tiedän kokemuksesta.

Myyn. Siis elän. Joskus asiakas sanoo minulle ei ja valitsee kilpailijan. Silloin vituttaa kuin pientä oravaa paukkupakkasella. Vain kaksi hammasta ja käpy jäässä. Jos jään märehtimään murheeseen, maha alkaa ennen pitkää kurnia. Silloin pitää etsiä muuta syötävää. Tai sitten voi paastota ja odottaa kevättä.

 

Näyttökuva 2016-1-19 kello 19.16.40

Kuva Vadim Tunov / Solent News

 

Leave a Reply