Lakkautetun Suomen ääni

No Comments

Kotimaan maantiede ei ole vahvinta aluettani. En tiennyt, missä on Joutseno.  Muutama vuosi sitten jossakin juniorijalkapalloturnauksessa pojat taisivat pelata joutsenolaisia vastaan. Tai sitten vastustajat olivat Joutsasta. Google paljastaa Joutsenon olleen reilun 10.000 asukkaan pikkukaupunki aivan itärajalla Lappeenrannan ja Imatran välissä. Nyt se on lakkautettu ja yhdistetty Lappeenrantaan.

Joskus 90-luvun alussa Joutsenossa syntyi Lassi Valtonen. Baddingiin rinnastettu, tosi-teeveessä siipiensä kantavuutta kokeillut ujo nuorimies. Jos olisin ollut nyt julkaistun levyn tuottaja, olisin tehnyt juuri niin kuin nyt tehtiin. Lassi lauloi, hurmasi, ahdistui, keskeytti, katosi ja palasi upean levyn kanssa. Idols rakensi Lassille maineen  ja 60.000 fb-fanin kanta-asiakasrekisterin. Kun maine oli vielä fanien tuoreessa mielessä, se hyödynnettiin hienosti tuotetun levyn markkinoinnissa.

Oli tämä kaikki harkittua tai ei, Lassi Valtonen on onnistunut tekemään äänitteen, joka koskettaa minua. Kukin tyylillään -albumi on täynnä herkkyyttä ja voimaa, kaihoa ja toivoa. On upea kuunnella tulkintoja, jotka eivät kuulosta ulkoa opetelluilta ja puhkituotetuilta. Miikka Nousiaisen Metsäjätin ansiokkaasti kuvaama suomalainen pikkukaupunki on saanut äänen.

 

Leave a Reply