Kerrostumia

No Comments

Olimme viikko sitten Tukholmassa. Lounastimme kaupungin vanhimmassa yhä toimivassa ravintolassa. Se on vuonna 1721 perustettu Den Gyldene Freden. Söin lihapullia. Ne on valmistettu samalla reseptillä 250 vuotta. Istuin ehkä samassa pöydässä, jossa minua ennen olivat syöneet Michael Bellman, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk tai Jussi Björling. Nämä taiteilijat ovat istuneet siellä taatusti monta iltaakin. O Helga Natt!

Tänään olimme laulamassa kauneimpia joululauluja Kuusiston kirkossa. Vaatimaton hirsirakennus on rakennettu 1700-luvun lopulla. Voisi kuvitella, että se näyttää sisältä ja ulkoa aikalailla samalta kuin 200 vuotta sitten. Pappikin puhui ilman mikrofonia. Viimeisenä laulettiin Maa on niin kaunis. Keskiaikainen laulu laulettiin ilman säestystä. Sähkövalotkin himmennettiin. Se oli kaunis hetki.

Katsoin vuosi pari sitten Suomen kaunein koti –ohjelmaa. Yhtä kotia arvosteltiin siinä asuntomessumaiseksi. Sisustuksessa ei ollut raadin mielestä kylliksi ajallisia kerrostuksia. Asun itsekin asuntomessutalossa. Osa talosta on rakennettu vuonna 1957, sitä on laajennettu vuosina 1988 ja 2008. Ruokapöytämme on 1700-luvulta, tuolit 1940-luvulta ja niiden alla oleva paperinarumatto vuodelta 2013. Niitä ei ole hankittu kerrostuksellisuutta lisäämään. Ne ovat mielestämme kauniita.

Olohuoneessamme on Jenni Hanhilammin pysäyttävä taideteos Latomaisema vuodelta 2003. Siihen on kuvattu purettavia, viimeisiä hetkiään pystyssä seisovia latoja ja sahattu kuvien väliin pätkä jo puretun ladon seinää. Se on uskomattoman kaunis ja puhutteleva teos. Siinä on kerrostumia, jotka ovat aitoja.

 

gf1

Leave a Reply