Puoliksi tyhjä, puoliksi täynnä

1 Comment

Kuten edellisessä postauksessani kerroin, lähdin eilen ostamaan kirjakaupasta André Noël Chakerin The Finnish Miracle – Ihanuuksien ihmemaa –kirjaa. Olen lukenut kirjasta hyviä suosituksia arvostamiltani lukijoilta, mutta siitä huolimatta kirja jäi toistaiseksi hyllyyn.

Sen kansi oli ruma. Taitto oli oppikirjamainen. Kirja näytti liian halvalta, jotta olisin maksanut siitä Akateemisen Kirjakaupan pyytämät 39,90 euroa. En anna visuaalisen rimanalituksen kuitenkaan estää minua tutustumasta kirjan sisältöön. Käyn kaupoilla huomenna.

Olin tuomita kirjan sen kannen perusteella. Se ei miellyttänyt minua. Suomen kielen sanontaan ´moni kakku päältä kaunis´ on sisäänrakennettu selkeä arvolautaus. Englannissa sama osataan sanoa neutraalimmin: ´Don’t judge a book by its cover´.

Se antaa mahdollisuuden myös positiiviselle yllätykselle.

Tekisikö kirjan houkutteleva kansi sen sisällöstä vähemmän uskottavan? Joidenkin silmissä varmasti. Onhan se jumalan tosi, jotta ´rumat ne vaatteilla koreilee´.

 

One Comment (+add yours?)

  1. Marianne
    loka 30, 2011 @ 08:23:26

    Kustantaja oli näköjään ajatellut, että kansi on kirjan kohdalla välttämätön paha, turha kuluerä, joka on pakko hoitaa jotenkin mahdollisimman halvalla. Tyypillistä ja virheellistä ajattelua. Kaikella on väliä. Yksi designin olennaisista tehtävistä on tehdä asioista houkuttelevia ja haluttavia. Yrityksistä ja organisaatioista, tuotteista ja tapahtumista. Sen ohella viestiä niistä haluttuja asioita ja luoda halutunlaisia mielikuvia. Eivät ihmiset muuten kiinnostu niistä eivätkä ala haluta niitä. Kansi on kirjan pakkaus ja luo ensivaikutelman, joka on usein tärkein vaikutelma niin ihmisten kun asioiden kohdalla. Miksiköhän esim. Applen tuotteet ovat haluttavia? Kaikki design kannattaa tehdä hyvin. Hyvästä suunnittelusta kannattaa maksaa. Turha ladata paljon rahaa pelkkään mainoskampanjaan, jos markkinoitava asia ei houkuttele. Hyvä design on hyvä perusta kaikelle brändinrakennukselle ja sen päälle on mahdollista rakentaa muu brändimielikuva.

    Nykyinen tapa myydä kirjoja kirjailjoiden naamoilla on hiukan käsittämätön. Ei kirjailijat niillä naamoillaan kirjoita vaan kirjoissa on sitä, mitä on naamojen takana. Kirja voi olla hyvä ja näyttää hyvältä vaikka kirjailija ei näyttäisikään.

    Vastaa

Leave a Reply