Taide vai tiede?

No Comments

Luin tänään Kauppalehdestä uutisen, jossa kansainvälisestikin hyvin korkealle arvioitu liikkeenjohdon kehittämispalveluja tarjoava Aalto University Executive Education  (Aalto EE) oli päättänyt panostaa uusissa tiloissaan isosti suomalaiseen nykytaiteeseen.

Uutinen oli monesta syystäkin riemastuttava. Ensinnäkin olen itse vakavasti taideaddiktoitunut. Jos minulla on ylimääräistä rahaa, hyvin usein sijoitan sen taiteeseen. Jos mahdollista, hankin töitä nuorilta taiteilijoilta. Olenpa saattanut monestikin olla nuoren taiteilijan ensimmäinen maksava asiakas.

Nyt Aalto EE on päättänyt sijoittaa määrätietoisesti suomalaiseen taiteeseen. Se kertoo hyvästä yrityskansalaisuudesta, sillä taiteilijat ovat käsityöläisiä, joiden työllä on vaikeina taloudellisina aikoina heikosti kysyntää. Taiteesta tingitään ensin. Nyt valtio uhkaa rahapulassaan tinkiä tieteestäkin.

Taide ja tiede eivät ole kovinkaan kaukana toisistaan. Tieteen tehtävänä on selittää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä. Tiede yrittää jäsentää. Taiteen tekijä pyrkii herättämään toisissa itsessään kokemiaan tunnevaikutuksia. Taide hämmentää.

Taide on selkäytimessämme. Lapsikin osaa taiteilla. Anna hänelle sormivärit ja tuloksena on varmasti jotakin koskettavaa ja elinvoimaista. Vasta yrityksen ja erehtymisen kautta lapsi alkaa asettaa ilmaisulleen rajoja. Se on harmi, sillä samalla moni ovi jää avaamatta. Sen en tarvitse olla niin. Aalto EE antaa hyvän esimerkin.
hg_childrenart01

 

Leave a Reply