Suomi putos puusta

No Comments

Olen rauhaa rakastava ihminen, mutta nyt alkaa kovalevy jumittaa. Jollei yhteiskuntasopimusta synny, hallitus uhkaa opiskelijoita tukien leikkauksella. Olen seurannut nuorten tilannetta tiiviisti työn, perheen ja luottamustehtävien vinkkelistä. Siksi minulla on kanttia sanoa vittuperkele.

Väännän rautalangasta, jotta hidasälyisempikin broileri tajuaa: Jalkapallon edustusjoukkue on ikääntynyt/leipääntynyt ja kilpailukyky on ajan myötä heikentynyt. Mitalipelit karkasivat jo vuosia sitten ja nyt uhkaa putoaminen pääsarjasta. Kasvamassa on kuitenkin parikin joukkueellista lupaavia junioreja. Veikkaan, että jos poliitikoilta kysyttäisiin, mitä pitää tehdä, kaikki heistä ehdottaisivat panostusta nuoriin. Heistä kasvaisi lähivuosina edustusjoukkueen runko, joka palauttaisi uskon ja voittamisen kulttuurin.

Nyt Suomessa kuitenkin täysin järjenvastaisesti sahataan puun elinvoimaisinta oksaa. Väläytellään opintotuen leikkaamista. Aivopierua perustellaan sillä, että pakon edessä opiskelija valmistuisi työmarkkinoille nopeammin. Mutta kun opiskelijankin tulee syödä, juoda, asua, pukeutua, liikkua ja harrastaa. Se maksaa. Jos opintotukea leikataan, pitää käydä enemmän töissä. Jos käy enemmän töissä, tulorajat paukkuvat ja opintotukea leikataan, jolloin pitää käydä lisää töissä ja opiskelut venyvät.

Hyvä idea on opiskelijoille tarjottu porkkana, jossa valtio lupaa subventoida ajallaan valmistuvien opiskelijoiden lainan takaisinmaksua. Tosin on selvää, että tämäkin oivaltava kädenojennus lopetetaan. Ehkä jopa perutaan taannehtivasti.

Olemme kiitollisuudenvelassa senioreillemme. He rakensivat hyvinvointiyhteiskuntamme. Heiltä ei saa leikata. Olemme kiitollisuudenvelassa nuorillemme. He näkevät tulevaisuuden valoisana ja pystyvät vaikuttamaan siihen. Heiltä ei saa leikata. Jos ja kun pitää leikata, leikataan heiltä, jotka hampaat irvessä pitävät kiinni monesti ilman omia ansioitaan saavuttamistaan eduista. Me löysäperseiset keski-ikäiset olemme saaneet osamme ja nauttineet siitä vastuuttomasti. Meillä on velvollisuus antaa nuorillemme mahdollisuus auttaa meidät pois täältä pimeästä.

 

20140827T191616Z_1_LYNXMPEA7Q0W4_RTROPTP_4_SOCCERNORWAYODEGAARD

Leave a Reply