Vahvemman oikeudella

No Comments

Viime päivinä on puhuttu erityisen paljon rasismista ja tieraivosta. Rasismista sen verran, että Technopoliksen Yhdysvalloista jo kolmisenkymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut toimitusjohtaja Keith Silverang lausui viime viikon Talouselämässä hienosti: ”Suomessa ei ole edes perusteita rasistiseen yhteiskuntaan: kansakunnalta puuttuu perusasenne, että olemme muita parempia.” Haluan uskoa, että se on näin. Uskon, että se on näin. Otankin kantaa tieraivoon.

Käyn 2-3 viikossa Turusta Helsingissä. Useimmiten omalla autolla, sillä se säästää yhdellä reissulla matka-aikaa 1,5 -2,5 tuntia verrattuna bussiin tai junaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sen enemmän arvostan vapaa-aikaani. Epäekologisesti omalla autolla liikkuessani saan lisäksi viettää matka-ajan laatuaikaa keskenäni ja soitella puheluita muita häiritsemättä ja muista häiriintymättä.

Pari vuotta sitten vaihdoin autoni arvostamani merkin pienimpään mahdolliseen malliin. Samalla minusta tuli isompien tienkäyttäjien tieraivon kohde. Tyypillinen esimerkki tältä päivältä: Olin aamulla matkalla kohti Helsinkiä. Ohituskaistalla vauhtini 124 km/h. Perääni – vajaan auton mitan päähän takapuskuristani – hyökkää 5-sarjan BMW vilkuttaen raivokkaasti valoja ja töötäten. Noin viidessä sekunnissa sain ohitettua hitaamman kuorma-auton ja palasin oikealle kaistalle. Bemari-kuski ajoi hetken rinnallani, näytti keskisormea ja kurvasi aivan autoni keulan eteen ja hiljensi vauhtinsa reippaasti alle sataseen. Perussetti. Näitä näkee joka viikko.

Palaan rasismiin. Kansankuntana meiltä puuttuu asenne, että olisimme muita parempia. Mutta yksilöillä asenne voi hyvin. Kiusaaminen ja raivo syntyvät yksilötasolla lillukanvarsista. Alakoulun paras urheilija saattaa kiusata heiveröistä runopoikaa, koska on oppinut kotoaan vain fyysisen vahvuuden arvostuksen. Tieraivoaja näkee itsensä samalla tapaa suurentavassa peilissä. Heidän maailmassaan pyöräilijät ja pikkuautoilijat ovat karvanoppailijoille ja V8-moottoreille rakennettujen väylien tukkeena.

Kiusaajille ja raivoajille tiedoksi: Pieni ja tekninen voittaa ajassamme suuren ja kankean. Sekö teitä pelottaakin? Onko kiusaaminen kuolevan lajin viimeinen hätähuuto?

kids-bullying

Leave a Reply