Sosiaalisia tyyppejä

No Comments

Muutaman vuoden sosiaalisissa medioissa pörränneenä olen huomannut ihmisten jakaantuvan selkeisiin kategorioihin. Tyyppejä on neljä.

CV:n rakentajat

Moni rakentaa somessa työntekijäkuvaansa. Päivityksissä kerrotaan onnistumisista. Lähipiirille jaetaan kiitosta.  CV:n rakentaja karttaa kritiikkiä. Hän tykkää ja fanittaa. Koskaan ei voi tietää, kuka on seuraava työnantaja.  Haku on päällä 24/7. Hän liimaantuu menestyksen imuun ja eikä häpeile sitä. CV:n rakentajalle some on uraflirttailua. Kokemuksia on kiva kerätä, kunhan muistaa ehkäisyn.

Todellisuusharhaiset

Kasvava ryhmä somettajia haluaisi olla jossakin muualla.  Arki on heille kauhistus. Työ on tuskaa. Päivityksiin tipahtelee tietoja eksoottisista ruuista, lomasuunnitelmista, Misukkaravintoloista, kirjautumisista kaukaisten maiden lentoasemien loungeihin. Todellisuusharhaisten pääasiallinen juoma on samppanja. Kirsikka todellisuuspakoisten kermakakussa on julkkisten statuspäivitysten tykkäys ja namedroppailu.

Taksikuskit

Onni on mobiilisometus. Muuten meiltä jäisi tietämättä valtaosa lasten treenikuljetuksista ja kentän laidalla seisomisista. Taksikuski jakaa someajan kiertokirjeitä, joissa hän pyytää laittamaan  seinälle päivityksen, missä rakastetaan milloin tyttäriä, milloin poikia, milloin mitäkin. Perhekeskeisen jakamissa linkeissä kauhistellaan suomalaista lapsiperheiden arkea ja kadonneille teineille sytytetään kynttilä.

Technicolor-haukottelijat

Itse kuulun tähän ryhmään, jossa oksennetaan sekä paha että hyvä olo koko maailman ihasteltavaksi. Värikirjoiset statuspäivitykset eivät kalpene edes Tuija Piepposen kukkataulujen rinnalla. Hyvä laitetaan kiertoon eikä pahakaan pääse koteloitumaan haukottelijan mieleen. Koska kaiken voi jakaa, se jaetaan. Samalla säästää terapiamaksut. Vaikka tämä ryhmä fanittaa eniten itseään, se huutaa Facebookiin äänekkäimmin dislike-nappulaa.

 

Leave a Reply