Kaksi kuvaa, jotka kertovat Suomesta kaiken oleellisen

No Comments

Eilen Ilta-Sanomien jutussa esitettiin viisi kuvaa, jotka kertovat Suomen taloudellisen tilanteen koko kauheuden. Minä tarvitsen vain kaksi. Oikeastaan tarvitsen vain yhden, mutta kiitollisuudenvelkana Ilta-Sanomien hyvää avausta kohtaan lainaan yhden kuvan sieltä / Nordealta.

Oheisesta graafista näkyy, että vuoden 2008 jälkeen Suomen bruttokansantuote on laskenut 5 %. Samaan aikaan palkat ovat nousseet 25 % ja julkisella sektorilla, erityisesti valtiolla, tätä paljon enemmän. Ja mikä pahinta, työn arvostus on koko ajan laskenut. Julkinen sektori ja teollisuus ovat aina osanneet lomailla isolla kädellä. Nyt myös yksityinen palveluala seuraa nöyränä perässä. Vapaat lisääntyvät, palkat nousevat ja työn tuottavuus laskee. EK julkaisi tällä viikolla, että Suomessa on jo nyt EU:n lyhimmät työajat.

Näyttökuva 2015-8-6 kello 15.35.43

Tähän korkeasti arvostamani Suomen Ekonomien edunvalvontajohtaja Lotta Savinko sanoisi, että varsinkin ylemmät toimihenkilöt tekevät paljon ylitöitä, joita ei korvata. No mutta heitä varten on keksitty liukumat! Otan esimerkin tästä tuhon kierteestä: Kansainvälinen palvelualan yritys. Talousjohto painostaa kesäkuussa laskuttamaan, jotta toisen kvartaalin budjetti toteutuu. Tehdään ylitöitä. Liukumiin kertyy plussaa kymmeniä tunteja, mutta tavoitteesta jäädään hiukan. Vanhan tavan mukaan juhannuksilta lomille ja lomien yhteydessä puretaan tuntipankista ylitunnit. Neljän viikon loma venyy kuuteen viikkoon. Tämän päälle muutama lomautuspäivä tai vapaaksi vaihdetut lomarahat (jos työnantaja suostuu moiseen idiotismiin hän tunnustaa, että työntekijä on tuottavampi lomalla kuin töissä) ja pikku kesäbreikki onkin nassakat seitsemän viikkoa. Töihin tullaan takaisin elokuun puolivälissä, jolloin kolmannesta kvartaalista onkin (kas kummaa, toim.huom.) kulunut jo puolet. Laskutus mataa, talousjohto hyperventiloi, lomalta palanneet painavat pitkää päivää ja keräävät liukumiinsa sopivasti plussatunteja saavutetuksi eduksi muuttunutta ylimääräistä syyslomaa varten. Lomailukierteen aiheuttaman tuotantokapeikon vuoksi budjeteista kuitenkin näytettäisiin jäätävän ja varotoimena aloitetaan kiinteisiin kuluihin nopeimmin vaikuttavat YT-neuvottelut. Osa lomautetaan ja töissä olijat tekevät ylitöitä….

Tässä konkreettinen todiste: Kuva on tältä päivältä eli torstailta 6. elokuuta 2015 parhaaseen ruuhka-aikaan klo 8.05. Paikka on Porkkalankatu Ruoholahdessa – yksi Helsingin vilkkaimmista sisääntuloväylistä. Ei ole ruuhkaa. Ollaan lomalla. Lomailemalla BKT ei kasva.

No pain, no gain.

 

FOT891A

Leave a Reply