Tavoitteena vähemmän paha maailma

No Comments

Olen aina pitänyt Maria Guzenina-Richardsonista. Ehkä pidin hänestä vieläkin enemmän silloin, kun hän oli MTV:n VJ Maria G ja hänen nimensä oli myös satakuntalaisen lausuttavissa.

Guzenina-Richardson nosti heti peruspalveluministeriksi nimityksensä jälkeen esiin vanhan ehdotuksen keskioluen laimentamisesta. Ehdotus nosti odotetusti pienen myrskyn oluttuopissa. Terveysvaikutukset myönnettiin, mutta laimennuksen pelättiin myös huonontavan makua.

Juon olutta hyvin harvoin, joten en ole sen maun asiantuntija. Sen sijaan uskoisin tietäväni jotakin kuluttajakäyttäytymisestä. Oluen juomisen vähentäminen valistuskampanjoilla on tuulimyllyjä vastaan taistelemista. Jos keskiolutbrändi sponsoroi jääkiekkoa, on selvää, että sen viestille altistuu muutkin kuin yli 18-vuotiaat. Laimennuksella on perusteensa.

Energiajuomien käyttäjistä hyvin suuri osa alaikäisiä, vaikka niiden markkinointia ei saisi heihin kohdistaakaan. Koska pelkillä ostorajoituksilla käyttöä on mahdotonta rajoittaa, markkinoille on tänään tuotu ensimmäinen vastuullisempi, ikärajoitettu energiajuoma. Sen piristävien aineiden pitoisuudet on rajoitettu Eviran suosittelemille tasoille. Elokuvissa ja peleissä on ikäsuositukset, nyt ne ovat myös energiajuomissa. Kaupoilla ja vanhemmilla on vihdoin mahdollisuus valvoa sitä, mitä lapset ja nuoret juovat.

Olen ollut mukana konseptoimassa tätä uutta tuotetta ja tiedän, että se saa ristiriitaisen vastaanoton. Sen sijaan, että yrittäisimme muuttaa maailman kerralla täysin hyväksi, voimme aloittaa muuttamalla sitä vähemmän pahaksi. Tosin TILTistä jää suuhun hyvä, vastuullisempi maku.

 

Leave a Reply