Pinnan alla

2 Comments

Mietin tässä työelämää.

Työelämä on kuin jäävuori. Työminästä reilut 10 % on näkyvissä. Suurin osa tapahtuu piilossa pinnan alla. Toivottavasti tapahtuu.

Minulla on asiakas, joka pari kertaa kuukaudessa tilaa minulta tekstit myyntikirjeeseen. Kirjoitan sellaisen tunnissa-parissa ja laskutan siitä muutama sata euroa. Asiakas reklamoi joka kerta rakkaudellisesti, etten voi laskuttaa 500 euroa tunnin työstä.

Aivan hyvin voin.

Valtaosa ammattitaidostani on pinnan alla. Tunnen tämänkin asiakkaan toimialan. Tunnen sen paremmin kuin moni asiakkaan omasta henkilökunnasta. Seuraan toimialaa aktiivisesti vapaa-ajallani. Minulle ei makseta siitä. Tunnen asiakkaani asiakkaat, koska käyn vapaa-ajallani seuraamassa heitä. Minulle ei makseta siitä. Joudun opettelemaan vapaa-ajallani joka päivä kohderyhmien uutta media- ja kuluttajakäyttäytymistä. Minun pitää oppia puhumaan heille oikealla tavalla, oikeassa mediassa, oikeaan aikaan. Minulle ei haluttaisi maksaa siitäkään. Minun pitää hyväksyttää tekemäni työ, ottaa vastaan hajanaisia kommentteja, raportoida useaan kanavaan, laskuttaa ja kuunnella tästä kaikesta reklamaatio. Minulle ei makseta siitä. Minulle haluttaisiin maksaa vain tehokkaasta peliajasta. Ei treenistä eikä lahjakkuudesta.

En treenaa pelkästään itseäni vaan asiakkaitani ja heidän asiakkaitaan varten. Menestyäkseen työelämässä meistä jokaisen tulee päivittää osaamistaan ja yleissivistystään. Sellaiselle ei ole allokoitu aikaa työpäiviin. Se työ on omaehtoista, vapaa-aikaista ja pinnanalaista.

Se, mikä ei näy, luo parhaan turvan tulevaisuuteen.

 

iceberg_media140

 

2 Comments (+add yours?)

 1. Oskari Järvelin
  kesä 20, 2015 @ 14:30:41

  No nyt ollaan asian äärellä. Alkuun kipuilin itsekin pitkään kotisivulaskutusteni kanssa, voinko oikeasti laskuttaa näin paljon tunnista. Mietin miten voin perustella hinnan, kun en osaa tehdä sitä itsellenikään. Jossain vaiheessa, muistaakseni Katleena Kortesuon blogista tajusin sen, etten laskuta työtunneista, laskutan niistä lukemattomista valvoituista öistä ja äärettömän pitkistä viikonlopuista, jotka istuin kiltisti kotisivujen tekemistä opetellessa. Yhä etsin hyviä perusteluita, jolla tuntihinnan saa perusteltua asiakkaalle.

  Vastaa

 2. Perttu Ehn
  kesä 23, 2015 @ 06:41:17

  Saman äärellä olen ollut itsekin. Nyt tätä lukiessa kolahti, että pitäisi vaihtaa mittayksikkö ”tunti” toiseen – esimerkiksi ”suorite” tai muu. Jos projektit voi järkevästi arvioida ja laskuttaa kiinteällä hinnalla, niin silloin myy osaamistä eikä aikaa, joka ei tosiasiassa perustu pelkkään aikaan.

  Vastaa

Leave a Reply