Kilpailukyky

No Comments

Suomalainen vientiteollisuus ei ole kilpailukykyinen pahimpien kilpailijamaiden kanssa. Palkkakulumme ovat kasvaneet muutamassa vuodessa kestämättömälle tasolle esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan verrattuna.

Nyt uuden hallituksen muodostamisen yhteydessä ehdotetaan yhteiskuntasopimusta, jossa tuottavuuden nimissä vuotuista työaikaa kasvatettaisiin 100 tunnilla vuodessa. Vuosityöaika on tällä hetkellä vajaat 1700 tuntia. SAK ilmoitti jo tänään, että työajan pidennys ei käy. Puheenjohtaja Lauri Lyly ehätti lausumaan, että SAK haluaa työaikaa niille, joilla sitä ei ole, eli työttömille ja osa-aikaisille. Niille, joilla on työaikaa, ei tarvita lisää.

Juuri tämä omista eduista kiinni pitämisen kulttuuri on vaikeuksiemme takana. Jos ja kun haluamme parantaa kilpailukykyämme, eikä omaa työaikaa haluta kasvattaa, jokainen SAK:n jäsen voisi solidaarisuuden nimissä tinkiä omastaan palkastaan (vaikka 100 tunnin verran vuodessa) työttömien eduksi. SAK:lla yksistään on miljoona jäsentä. Heillä olisi mahdollisuus luoda näin miltei 60.000 uutta työpaikkaa. Ja tätä kautta nostaa Suomen kilpailukykyä.

Mutta että kun se taitaa olla niin, että oma etu on tärkeämpi kuin kaverin. Jos jokainen suomalainen yrittäjä ajattelisi samalla tavalla, meillä olisi vain yksinyrittäjiä. Mites suu silloin laitettaisiin?

 

Näyttökuva 2015-5-4 kello 19.26.11

Leave a Reply