Breaking the waves

No Comments

Kulttuuri on minulle iso asia. Olen linnoittautunut kirjojen, kuvataiteen ja musiikin keskelle. Kirjoja ja tauluja on kasoissa lattioilla, ikkunalaudoilla ja portailla. Musiikki soi aina ja kaikkialla. Elokuvat ja teatteri ovat olleet minulle aina vaikeammin avautuva osa kulttuuria. En tahdo jaksaa keskittyä edes paria tuntia.

Eilen olin Turun kaupunginteatterissa Breaking the wavesin ensi-illassa. En osannut odottaa siltä ihmeitä. En ole nähnyt Lars von Trierin elokuvaakaan. En ymmärrä teatterin ilmaisusta juurikaan mitään, mutta kerron mitä näin. Lavastus, puvustus ja valaistus olivat äärettömän kauniit ja kekseliäät. Olisin voinut katsoa esitystä pari tuntia vaikka ilman puhetta. Äänentoisto, musiikki ja koko äänimaailma olivat uskomattoman hienoja. Myös roolitus oli poikkeuksellisen onnistunut. Päinvastoin kun yleensä, lavalla ei ollut yhtään näyttelijää vain viran puolesta. Kaikilla oli aikansa ja paikkansa. Kukaan ei ryöstöviljellyt maneereitaan.

Totesin puoliajalla, että esitys on niin ammattitaitoisesti ja kunnianhimoisesti toteutettu, että en hetkeäkään kuvitellut istuvani maakuntateatterin katsomossa. Toteutus oli kiistattomasti huipputasoa.

Ainoa pieni haaste oli itse tarina. Ymmärsin kyllä viitekehyksen. Se rakennettiin taiten. Ensimmäinen puoliaika oli fantastinen. Toisella puoliajalla draaman kaaressa oli jotain sellaisia teatterillisia juttuja, joita en ymmärtänyt. Mutta se oli lähinnä minun ongelmani. Ympärilläni olevat ihmiset selkeästi ymmärsivät. Mutta kuten elokuvissa ja teatterissa aina, mielestäni tarinan opetusta hierottiin lopussa hiukan liikaa katsojan naamaan. Olisin halunnut hieman avaramman loppuratkaisun. Näin kirjoittaa ihminen, joka jättää monesti parhaista kirjoistakin viimeiset sivut lukematta. Ihan vain siksi, että haluan ratkaista nekin omalla tavallani.

Menkää kokemaan hieno Breaking the waves. Se on hiottu elämys julistetta myöden. Menkää ja tuntekaa ylpeyttä Turun kaupunginteatterista. Siellä rima on nostettu korkealle. Ja ainakin eilen mentiin komeasti yli.

 

BTW_setti1_38-2

Kuva Otto-Ville Väätäinen

 

Leave a Reply