Uskalla olla läsnä

1 Comment

Kentin Vapen & ammunition vuodelta 2002 on erinomainen albumi. Erityisesti Duett-biisin avausrivit tekivät minuun vaikutuksen heti kertakuulemalta. Vaikutus on kestänyt aikaa.

 Jag fick ett brev / Ett riktigt brev med frimärken

Digitaalisen ja sosiaalisen median aikakautena todellisen viestinnän merkitys kasvaa. Postimerkki on vertauskuva siitä, että yhteydenottoon on nähty vaivaa. Viesti on kirjoitettu, se on maltettu taittaa kuoreen, merkki on ostettu (siitä on jopa maksettu) ja kirjoitettu kuori on pudotettu laatikkoon.

Paperi itsessään ei tee viestistä arvokkaampaa. Sisältö ratkaisee. Sisältöäkin tärkeämpää on viestinnän kahdensuuntaisuus. Kansallisoopperan verkkosivuilla kerrotaan duetosta seuraavasti:

Duetto, eli kahden laulajan yhdessä esittämä kohtaus, on monissa oopperoissa yksi tärkeimpiä hetkiä. Siinähän henkilöt voivat selvitellä välejään, oli sitten kysymys rakkauden tunnustamisesta tai mustasukkaisuudesta. Duettojen käytännöllisyys havaittiin heti oopperan syntyessä ja niitä oli jo aivan ensimmäisissä oopperoissa. Kun aaria usein pysäyttää tilanteen, duetossa saatetaan juonta kuljettaa eteenpäin ja tarjota samalla melodista nautintoa.

Onnistuneessa viestinnässä on aina kyse kohtaamisesta. Kuuntelemisesta ja puhumisesta. Oppimisesta. Media on sivuseikka. Oli kanava mikä tahansa, hyvässä kohtaamisissa on vain yksi perussääntö: Uskalla olla läsnä. Loppu hoituu sitten itsellään.

 

 

 

One Comment (+add yours?)

  1. Paula
    maalis 30, 2015 @ 05:37:05

    Ottamatta kantaa sun kirjoituksen ydinviestiin haluan vain hehkuttaa sitä, että Vapen & ammunition on ihan huikee kokoelma toinen toistaan upeampia biisejä. Esim. Att du vill vara min on yksi kauneimmista rakkauslauluista, mitä ikinä on tehty.

    Vastaa

Leave a Reply