”Heraldiset kuviot”

No Comments

Turun paikallislehti starttasi päivän kaupungin ilmeuudistusta käsittelevällä klikkijournalismilla. En tiedä, minkä yksisilmäisessä ja pahanilkisessä jutussa oli tarkoitettu olevan uutinen. Ensinnäkin se on virheellisesti otsikoitu. Toisekseen verkkoversio (jota valtaosa lukijoista lukee) oli typistetty tyylillä, joka antoi uutisoitavasta asiasta vähintäänkin erikoisen kuvan.

Verkkouutinen keräsi nopeasti kymmeniä populistisia kommentteja, joissa alettiin lynkata asianosaisia kaupungin viranhaltijoita. Kirjoitin kommenttivirtaan oman kiihkottoman näkemykseni. Sitä ei kuitenkaan julkaistu. Soitin lehden moderaattorille. Hän yhdisti esimiehelleen, joka yhdisti esimiehelleen. Lopulta päädyin keskustelemaan päätoimittaja Kari Vainion kanssa. Kommenttiani ei oltu julkaistu, koska olin kirjoittanut sen omalla nimelläni. Kysyin, kenen nimellä se olisi pitänyt kirjoittaa. En saanut vastausta. Mutta päätoimittaja lupasi julkaista kommenttini tässä poikkeustapauksessa. Nimeni laitettiin hapsuihin.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 13.16.57

Samaan aikaan toisaalla: Oma yritykseni ei ole millään tavalla osallinen tähän projektiin, mutta oikeudentuntoisena turkulaisena olisin halunnut lisätä jutun kirjoittaneen politiikan toimittajan tietämystä markkinointiviestinnästä ja graafisesta suunnittelusta. Lähetin toimittajalle sähköpostin ja ehdotin tapaamista.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 19.20.00

Sain nopeasti vastauksenkin. Se ei mielestäni edusta 2010-luvun journalismia.

Näyttökuva 2015-2-26 kello 19.20.14

Media on kriisissä. Miksiköhän?

 

Leave a Reply