Syyllinen olet sinä

18 Comments

Kuopiossa äiti murhasi kaksi pientä, puolustuskyvytöntä lastaan. Sisäministeri Päivi Räsänen löysi heti syyllisen: RESURSSIPULA, huusivat lööpit.

Kuopion kaupungin sosiaalityöntekijät olivat osanneet odottaa katastrofia, sillä he olivat jo kesällä kirjelmöineet kaupungille kestämättömästä tilanteesta. Yhdellä sosiaalityöntekijällä on vastuullaan 60 lasta, vaikka suositus on 35.

Resurssipula tuntuu olevan kaikkialla. Sitä raportoidaan löytyvän julkisesta terveydenhuollosta, poliisista, koulusta ja sosiaalitoimesta. En tiedä opettajista, poliiseista ja sosiaalityöntekijöistä, mutta tilastojen mukaan sairaanhoitajien/perus- ja lähihoitajien määrä kasvaa kuntasektorilla vuosittain 3500:lla. Samaan aikaan, kun ihmiset ovat terveempiä kuin koskaan. Samaan aikaan, kun tekniikka helpottaa rutiineissa enemmän kuin koskaan.

Uskoisin olevani oikeassa väittäessäni, että resurssipula ei johdu henkilöstön vähyydestä. Se johtuu johtuu byrokratiasta. Sen sijaan, että henkilökunta uskaltaisi hoitaa työnsä oikein, se yrittää välttää virhettä. Sosiaalitoimessa henkilökunnan kirjaukset tapaamisista ja puheluista vievät työaikaa yhtä paljon kuin asiakastyö. Byrokratiasta on tullut itseään liikuttava ikiliikkuja. Ei, ei se ole ikiliikkuja. Se on loinen, joka kerää energiansa asiakkaiden kustannuksella.

Uskoisin olevani oikeassa väittäessäni, että resurssipulan toinen syy on kansalaisille hiljaa myönnetty oikeus ulkoistaa ongelmansa yhteiskunnalle. Meillä on oikeus ummistaa silmämme lähimmäistemme ongelmilta. Kun on myöhäistä, käydään sytyttymässä oven taa muistokynttilä kymmenien kaltaistensa joukkoon. Moniko kynttilän sytyttäjistä kysyi naapurin kuulumisia silloin, kun kynttilän liekissä loisti muiston sijasta tulevaisuus?

Resurssipula ei ole syy. Se on seuraus yhteisön välinpitämättömyydestä. Jos et pidä huolta lähimmäisestäsi, olet osasyyllinen avunannosta rikokseen ihmisyyttä vastaan. Sinä olet. Minä olen. Olemme ertautuneet yhteisöstämme. Viimeistään nyt on aika löytää toisemme uudelleen. Resurssi olemme me. Meistä ei ole pulaa.

 

2893940053

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

 

18 Comments (+add yours?)

 1. Evgenija
  marras 25, 2014 @ 14:06:49

  Kiitos kirjoituksestasi!kerrankin joku osui asian ytimeen!!!eli ihmisten välinpitämättömyyteen! niin samaa mieltä kun vaan voi olla!ja minua ärsyttää,kun tällaisen tragedian jälkeen läheiset ja naapurit kommentoivat,että ihan tavallinen perhe,ihan hyvin heillä on mennyt,emme huomanneet mitään!oletteko te edes yrittäneet kysyä,mitä kuuluu?onko raskaska,kun on kaksi lasta ja näin!itselläni on kaksi pientä lasta,sukulaisilta en saa apua!oma äiti sanoi,että jos kerran halusin ison perheen,pitää pärjätä!anoppi luki lehdestä edellisestä tragediasta,kun nainen törmäsi bussiin ja hali minua ja sanoi,että pitää osata pyytää apua,jos tuntuu siltä…..ja lisäsi että ammattiapua!suorastaan järkytyi!minun pitää kääntyä ensisijaisesti vieraiden ihmisten puoleen,jos voin huonosti eikä noiden,jotka ovat meidän läheisiä,ja joiden kuuluu välittää meistä eniten!se oli uutta minulle ja teki kipeää!!!

  Vastaa

 2. bloggaajan kulta-aika
  marras 25, 2014 @ 17:56:21

  Syyllisiä olette te typerät bloggaajat etunenässä se klikkauksia metsästävä ”ymmärrän kaikkia” viherpiipertäjä, joka riensi ensimmäisenä antamaan äidille synninpäästön kun ajoi bussin nokkaan muutama viikko sitten. Nämä ihmiset ovat mielenvikaisia. Ei heitä pidä kannustaa tällaisilla blogeilla, joissa annetaan hyväksyntää ja syytellään toisia.

  Päivi Räsänen ei myöskään ole tappanut ketään eikä joka asia ole Päivi Räsäsen vika. Mikä teitä oikein vaivaa? Auttaminen lähtee jokaisesta itsestä? Miksi heti syytellään jotain Räsästä? Auttakaa jos huomaatte, että kaverillanne on ongelmia ja lopettakaa turhat ajojahdit ja lapselliset bloginne, joissa hyväksytään kaikki sillä verukkeella, että voidaanhan Räsästä sitten vaikka syyttää?

  Vastaa

  • juuso
   marras 25, 2014 @ 18:02:07

   Upea kommentti, kiitos.

   Vastaa

 3. ToniM
  marras 25, 2014 @ 18:19:42

  Syypäitä olemme me, mutta emme sillä tavalla kuin Päivi Räsänen antaa ymmärtää, olemme syypäitä koska annamme vastuun pois Päivi Räsäsen kaltaisille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita vain omasta vallastaan, asemastaan ja lompakkonsa paksuudesta, eivätkä lainkaan toimivan yhteiskunnan rakentamisesta. Itseasiassa varsinainen ongelma on ylläpitämämme järjestelmä, jolla Räsänenkin ratsastaa, ja mikäpä muu kuin se ajoi Kuopion äidin niin ahtaalle, ettei hän nähnyt muita teitä ulos?

  Jos kiinnostaa todellinen muutos parempaan, kannattaa tutustua Alkuajatus-nimiseen kirjaan, siitä löytyy selkeää tietoa muutoksen tekemiseen.

  Vastaa

 4. Kannattaa lukea se teksti ensin...
  marras 25, 2014 @ 18:33:00

  Tässä blogissa puhutaan kuitenkin ihan asiaa, ei tässä syytellä Räsästä, ei ymmärretä tai kannusteta murhaajaa, ja loppujen lopuksi koko tekstin perimmäinen pointti on juuri se sama mitä ”bloggaajan kulta-aika” yrität tuolla kilarikommentilla sanoa. Teksti kannattaa lukea loppuun ja sisäistää ennen kuin ryntää kirjoittelemaan kaikkea sekavaa. Vaikka ei ole olemassa mitään oikeutusta tai järkevää selitystä sille, että äiti on niin sairas, että päättää murhata lapsensa, niin eikö silti ole aiheellista herättää keskustelua siitä, että mikä tässä meidän ”hyvinvointiyhteiskunnassamme”, josta jokainen maksamme itsemme kipeiksi, menee niin totaalisen pieleen, että ihmiset päätyvät psyykkiseen tilaan, jossa näkevät ainoana vaihtoehtonaan oman jälkikasvun viattoman ja vasta alkavan elämän päättämisen? Onko se lapsellista? Onko se ajojahti? Kaikki me näemme asiat tietysti omalla tavallamme.

  Vastaa

 5. SiiliNinja
  marras 25, 2014 @ 21:29:19

  Vaikka asiani ei ole oleellinen kirjoituksen tarkoituksen kannalta, täytyy sote-alaa opiskelevana todeta.

  ” Sosiaalitoimessa henkilökunnan kirjaukset tapaamisista ja puheluista vievät työaikaa yhtä paljon kuin asiakastyö.” ja puhutaan byrokratiasta. Sitä todellakin on, hyvin paljon, mutta tässä tapauksessa suojellaan sekä asiakasta että työntekijää. Mitä ei ole kirjattu, ei ole tapahtunut. Toisaalta uskon, että sillä pyyhitään myös kädet vastuusta joissain tapauksissa (valitettavasti). Se on myös potilaan oikeusturvaa koskeva sääntö, että tapahtumat ja keskustelut kirjataan.

  Hoitoalalta voidaan ottaa esimerkki. Palvelutalossa oleva vanhus on kuin vihannes sängyssä. Mitä jos hänestä ei kirjattaisi järjestelmään mitään? Makaako mamma tai pappa paskavaipoissaan kuukausitolkulla? Ei välttämättä, mutta ainakin siitä on todisteet, jos asiaa halutaan tutkia. Onko mamma/pappa jätetty heitteille? Entä hoitava henkilökunta, jos hoitajat vaihtuvat, tietää seuraavakin, mitä kaikkea on tapahtunut.

  Jos viedään asiaa pidemmälle, kyllä potilaana haluaisin itse, että esimerkiksi jokainen valittamiseni on kirjattu. Muuten potilaana olisi turha valittaa jälkikäteen, että olen valittanut asiasta monta kertaa, jos se ei näy missään. Turha käydä oikeustaistelua. Hoitajana tulee varmistaa potilaan oikeusturva ja sanoohan sen järkikin, että se on eettisesti oikein 😉 Jos hoidat ihmistä ja olet vastuussa hänen hyvinvoinnistaan ja suoritat toimenpiteitä, jotka vaikuttavat hänen terveyteensä, ne olisi varmasti syytä kirjoittaa johonkin 😉 Tai ylipäänsä, jos olet asemassa, jossa joudut tavallaan päättämään jotakin toisen ihmisen puolesta. Ihmisarvo.

  Anyway, pointti on se, että siitä kohtaa ei ainakaan pysty säästämään.

  Vastaa

 6. AskoA
  marras 26, 2014 @ 04:18:33

  Uskoisin olevani oikeassa, kun väitän, että tämän kirjoittaja, samoin kuin poliitikko/lääkäri Päivi Räsänen, ei tiedä hoito- ja sosiaalityöstä ja sairaanhoitajan/lähihoitajan arjesta kirjaamisineen hölkäsen pöläystä. Syyllistyt ihan samaan asioiden yleistämiseen, varsinaisen ongelman piilottamiseen kuin Päivikin, kun verhoat oman huonon omatuntosi ja mielipahasi tapahtuneesta siihen sivujuonteeseen, että ”jotain olisi meidän kaikkien, tai ainakin viranomaisten pitänyt pystyä tekemään, – jos vaan olisi ollut rahaa ja resursseja.” Tosiasia on, että lyhyen ajan sisällä jo toinen suomalainen äiti murhasi omat lapsensa. Tätä tosiasiaa ei kynttilöiden sytyttelyllä ja ulkoisten syyllisten etsimisellä saada tekemättömäksi. Tuskin olisi ehkäisty edes sillä, että naapurit olisivat ovikelloa käyneet vähän väliä soittelemassa, ja kyselemässä, että ”Kui sie voit, ja miten sie jaksat…” Tällä toisella kertaa aivan takuulla oli osuutta asiaan ensimmäisen kerran uutisoinnilla ja jonninjoutavalla spekuloinnilla siitä, miten tämä tragedia olisi ennaltaehkäisyllä ollut estettävissä. Kyse oli siis äidin tekemästä kaksoismurhasta. Ei ennen vanhaan vaan tehty tämmöisiä. Silloin ihmiset olivat varmaan parempia.

  Vastaa

  • juuso
   marras 26, 2014 @ 04:46:29

   En tiedä kirjaamisista muuta kuin mitä olen lukenut asianomaisten itsensä kertovan. Eikä minun tarvitse verhota huonoa omaatuntoa. Sellaista minulla ei ole. Ja uskoisin olevan oikeassa, kun väitän, että ennen vanhaan ihmiset eivät olleet parempia. Mutta ne olivat lähtökohtaisesti hyviä jo silloinkin.

   Vastaa

 7. Pike
  marras 26, 2014 @ 05:38:05

  On vain vähän ihmisiä, jotka välittävät naapureista tai sukulaisista. Heistä harva uskaltaa auttaa. Kuinka monta vastaavaa tapausta tarvitaan, että ihmiset heräävät ennakkoon? En tiedä. Enkä myöskään voi ottaa vastaan syyllistämistä tämän asian suhteen, koska en tunne tilannetta enkä ihmisiä.

  Mutta sen tiedän, ettei tuo kuva liity Kuopioon, vaan ystäväni läheisen murhaan viime vuonna. Ja jakamalla tämän aiheutin pienoisen järkytyksen. Enhän minä voinut tietää tai muistaa, miltä se näyttää ovi, jonka takana surmattiin kaksi nuorta.

  Ja tiedän myös sen, että ihmiset ovat äärimmäisen taitavia pitämään yllä kulisseja. Napsahdus päässä voi tapahtua hetkessä, ja sitten se on peruuttamatonta. Se voi tapahtua kenelle vaan, milloin vaan.

  Vastaa

 8. Eipäs unohdeta totuutta
  marras 26, 2014 @ 06:03:03

  Kuka sanoi, ettei ennen vanhaan tehty tämmösiä? Aina on valitettavasti tehty tämmösiä. Aina on ollu huonosti voivia parisuhteita,masentuneita ihmisiä, horjuvaa mielenterveyttä, naisen alistusta, juopottelua, pettämistä yms, ja aina on akat vieneet lapsiaan kaivoon ja ukot lahdanneet perheitään. Kamalaahan se on, mutta elämä on.

  Vastaa

 9. Maiju
  marras 26, 2014 @ 06:14:56

  Juuson kirjoitus on aivan huippu. Varsinkin se kohta, jossa hän sanoo, että välitetään toisistamme silloin kun ollaan vielä hengissä.

  Vastaa

 10. Kotiäiti
  marras 26, 2014 @ 06:25:08

  Itse jotenkin koen, että syy ei suorastaan ole resurssipulasta.Mielestäni syyt löytyvät jo vähän kauempaa. Me suomalaiset on ainakin osittain kasvatettu pärjäämään omillamme ja meistä tehdään suorittajia. Ihmisten jaksaminen työssä viedään äärimmilleen. Lapset viettävät pitkiä päiviä päiväkodeissa, vanhemmat töissä. On jatkuva kiire ja vanhemmat kantavat huonoa oloa riittämättömyydestä vanhempina. Ei ole riittävästi aikaa perheelle. Samanaikaisesti ei ole varaa löysätä, koska pelkona voi olla työpaikan menetys. Elämme oravanpyörässä, jossa yksi asia johtaa toiseen ja paha olo kasvaa. Pian ollaan umpikujassa. Ja sitten, kun ollaan umpikujassa, niin törmätään siihen ettei ole riittävästi resursseja auttaa. Mielestäni asioita pitäisi katsoa laaja-alaisemmin ja poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä kauaskatseisemmin. Ei riitä, että katsotaan vuoden tai viiden vuoden päähän. Pitää katsoa kymmenen vuoden päähän. Yhteiskunnan pitäisi ensin hoitaa asiat täällä Suomessa kuntoon ja vasta sitten pitäisi rientää rajan ulkopuolelle auttamaan. Asiat tärkeysjärjestykseen!

  Vastaa

 11. Siiri
  marras 26, 2014 @ 06:43:42

  SiiliNinja, osoitit kirjoituksellasi todeksi vain sen, että kirjaaminen tapahtuu virheiden tekemisen pelossa, ei ihmisrakkaudesta tai halusta auttaa. Tai halusta auttaa itseään jos joku asia ei menekään niin kuin piti. Ilmeisesti koulutuksessa jo aivopestään hoitajat pesemään kätensä, joka merkityksessä ja perustellaan se vielä tosi taitavasti.
  Selvästi ihan ensimmäinen säästökohde.
  Hoitohenkilökunnan pitäisi alkaa luottamaan enemmän maalaisjärkeen ja valita opiskelemaan ne, joilla sitä on omasta takaa jo olemassa ja myös rohkeutta sitä käyttää.

  Vastaa

  • SiiliNinja
   loka 17, 2015 @ 12:28:30

   Niin no, voit auttaa ihmisrakkaudesta tai halusta, mutta se ei poista sitä faktaa, että hoitajana on velvollisuus kirjata tapahtumia/hoitotoimenpiteitä.
   Pelolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa myöskään. Kirjaaminen on ja pysyy.

   Jokainen voi ihan itse valita, mistä lähtökohdista toimii tässä elämässä. Jos tykkää pelosta tai on ihmisrakas ihminen, niin ihan vapaasti jokainen toteuttakoon itseään niistä käsin.

   Ja tästä lähtökohdasta käsin, kirjaamista voi myös toteuttaa sen kautta, että haluaa auttaa ihmisiä. Vai mitä mieltä olet siitä, että olet väkivaltaisesti pahoinpidelty, käyt lääkärissä, siellä otetaan kuvat ja tallennetaan tiedot sitä varten, että voit tehdä siitä rikosilmoituksen? Vai haluatko, että sinut nauretaan pihalle tai kenties lääkärikin kävisi sinuun käsiksi?

   Siinä sulle maalaisjärkeä.

   Vastaa

 12. Nes
  marras 26, 2014 @ 08:37:35

  SiiliNinjan kirjoitus on hyvä, enkä ihan täysin ymmärrä Siirin kommentointia siihen. Oman selustan suojaaminen ei ole paha asia, vaan välttämättömyys. Vanhustyössä kohtaa yllättävän usein omaisia, jotka eivät kertakaikkiaan suostu uskomaan, että heidän monisairas, satavuotias mummonsa joskus kuolee, vaikka hoito kuinka olisi hyvää ja hoitajat tekisivät kaiken mikä heidän vallassaan on. Aletaan etsiä syyllistä. Jos kirjaus ei ole ajantasalla, ei ole ”todisteita” kuinka heidän mummoaan on hoidettu, voi esim. kuolinyön yöhoitaja olla tulilinjalla. Ei auta maalaisjärki yön tapahtumia selitellessä, jos ei omaisilla sitä ole!

  Hoitajillakin on perhettä, velkaa ja pelko pärjäämisestä etenkin nyt kun työvoimaa olisi, mutta säästösyistä sitä ei palkata. Minun paikkakunnallani fakta on että johdon palkkoja juuri nostettiin useilla sadoilla euroilla. Samaan aikaan kaupunki säästää. Veroja nostettiin. Sijaisia ei palkata, vaan potkitaan ulos. Töitä tehdään tuplavuoroja, kun iltavuorolainen on sairastunut (ei harvinaista), vajaalla henkilökunnalla (lähes jokapäiväistä, joskus puuttuu yksi, pahimmillaan puolet miehityksestä). Työt lisääntyvät, siivooja potkittiin pois ajat sitten, nyt hoitajat myös siivoavat. Lain mukaan pitäisi olla tietty henkilöstömitoitus, porsaanreikänä lyhytaikaiseen sijaisuuteen ei tarvitse palkata. Vaikka niitä olisi useita samaan aikaan…

  Hoitajat ovat väsyneitä ja turhautuneita, hälykapulat soivat ruokatauoilla, vessassa, taukoja pidetään jos ehditään, iltavuorossa ei aina heti ehdi vessaankaan. Omaisilta tulee joskus vaativiakin vaatimuksia ”pappaa pitää käyttää vessassa aina kun hän haluaa”, mikä saattaa olla oikeasti puolen tunnin välein! Ja kun vanhuksia on sen yhden lisäksi 49 muuta…

  Apuvälineitä on pyydetty, sairaalasänkyjä kun joka toisen hoitajan selkä oireilee nostojen ja sängyssä hoidettavien vuoksi (niitä sairaslomia)!. Ei saada kun hoitohenkilökunnan työn helpottaminen ei ole riittävä peruste kuulemma. Kun kaupunki säästää. Nyt huhutaan pakkolomautuksista.

  Aloitin hoitotyössä vasta neljä vuotta sitten, täynnä positiivista energiaa ja tarmoa, tahtoa tehdä hyvää. Sen jälkeen tällä alalla on menty vauhdilla alas. Olen huomannut, että meidän työtä ei todellakaan arvosteta. Kaikki etuudet otetaan pois, kiristetään työtahtia, joka puolelta päivästä toiseen kuraa niskaan. Ainoa valopilkku vanhukset, jotka välillä muistavat kiittää ja ne harvat omaiset, jotka sanovat välillä ystävällisenkin sanan 🙂

  Vastaa

 13. maalaisjärki
  marras 26, 2014 @ 10:25:05

  Tuntuu kyllä siltä että nyky yhteiskunnassa jos on maalaisjärkeä omaava niin samoin tein luokitellaan hulluksi kun ajattelee ”out of the box” periaatteella. pätee kaikkiin aloihin ja paikkoihin :/ ja kyllähän tuonkin teon takana on varmaan joku ikävä tapahtumasarja jota ei tiedä ehkä kukaan muu kuin äiti itse, mutta kaikki varmaan osaa itse miettiä mikähän se mahtaisi olla. Tälläinen yleistäminen on aika nohh. Turhaa…. se lietsoo vaan ihmisiä syyttelemään toisiaan blogeihin ja keskustelu palstoille niinkuin tässäkin tapauksessa on tapahtunut

  Vastaa

 14. nikso
  marras 26, 2014 @ 22:29:46

  Aivan täyttä pas***. Tätä kirjoittajaa pitäisi käydä napsauttamassa halolla nuppiin jotta valkenisi hänellekkin elämä uudelleen! Tämä nyt kuitenkin selvä asia, äiti tappoi, ei sosiaalityöntekijät!!

  Vastaa

 15. mini
  marras 28, 2014 @ 22:25:48

  vaikka asioista kuulee ja näkee, nykyisien lakien mukaan asioista ei saa puhua kuin nimetyille, asiaan osallistuville ihmisille.

  Vastaa

Leave a Reply