Anna vettä kuihtuneelle

No Comments

Syksyn sävel oli 70-80 –luvuilla Linnanjuhlien kaltainen tv-suosikki. Puolet suomalaisista istui kuvaputkien loisteessa katsomassa Sammy Babitzinin, Irwinin, Mikko Alatalon ja Jukka Kuoppamäen hittejä.

Voittaja valittiin yleisöäänestyksellä. Osallistuminen onnistui kätevästi postikortilla. Siihen raapustettiin oma nimi ja suosikkilaulu. Postimerkin nuolemisen jälkeen kortti kannettiin postilaatikkoon ja muutama viikko odotettiin tuloslähetystä. Pleksilaatikossa oli jotain 150.000 postikorttia, joiden joukossa kahlannut mennävuoden missi arpoi väritelevision voittavan onnellisen katsojan.

O tempora o mores!

Nykyajassa moinen kälyinen korttirumba ja tuloksien odotus ei toimi. Kaikki heti mulle nyt! Some kerää samanmieliset kansankäräjiksi ja tuomio langetetaan heti. Valitusoikeutta ei ole. Tuntuu olevan sivuseikka, onko tuomiolla edes perusteita. Kunhan se vain näyttää oikeutetulta.

En tunne kauppaneuvos Soili Suonojaa. Mutta tapa, millä hänet savustettiin ulos neljästä hallituspaikasta oli kohtuuton. Oli hän syyllinen tai syytön, ainoa tapa turvata hänen johtamiensa yritysten toiminta, oli siirtyä sivuun. Oliko hän syyllinen tai syytön? Sitä emme saa koskaan tietää. Tuomio on annettu ja merkittävän uran tehneestä Suonojasta jäi monen mieliin päällimäiseksi ehkä aiheeton epäilys.

Ylistetyn katuruokaguru Richard McCormickin uutisoitiin eilen avaavan Helsinkiin unelmiensa ravintolan yhdessä Royal Ravintoloiden kanssa. Tänään somejury tulittaa miestä jalustaltaan. Takana on konkurssi. En tiedä mitään konkurssin taustoista. Sen tiedän, että konkurssi on yksi yrittäjäuraan liittyvistä eduista. Nimimerkin suojista ampuvat eivät yleensä tiedä vastuunkannosta paskan vertaa.

Haluan nyt kertoa yhden 49-vuotisen elämäni aikana tekemistäni keskeisistä huomioista. Ihmisillä on menneisyys. Kaikki meistä ovat tehneet virheitä. Niiden jälkeenkin saa yrittää. Kuihtuneelle pitää antaa vettä. Yrittäjä ottaa aina ison riskin. Hän ansaitsee yhteisön tuen; ei ladun hiekoittamista. Vastamäkeen lykkiminen on kyllin raskasta muutenkin.

 

wilted flower (1)

Leave a Reply