Kuluttajan etu, operaattorin tappio.

No Comments

Suomessa matkaviestinmarkkinat on kolmen operaattorin kauppa. Elisan osuus kännykkäliittymistä oli vuoden 2013 lopussa 40 %, Soneran 35 % ja DNA:n 24 %. Viimeiset viisi vuotta siirtymät kolmen suuren välillä ovat olleet vuositasolla prosenttiyksikön luokkaa puoleen ja toiseen.

Ennustan, että nyt status quo on järkkymässä. Markkinat ovat olleet vuosia kasvussa ja uudet asiakkuudet ovat jakaantuneet aika pitkälti markkinaosuuksien suhteessa. Kilpailu on ollut rauhanomaista. On riittänyt, kun jokainen pelaaja on täyttänyt oman ruutunsa. Kun markkinat ovat kyllästyneet, kilpailu markkinaosuuksista on alkanut kiristyä.

Alkuvuodesta Sonera muutti markkinointiviestinnän linjaansa. Minuun silmiini näytti, että Soneralta loppui muutoksessa itseluottamus. He alkoivat pelata pienempää ruutua. Kilpailijat näkivät tilaisuutensa tulleen. DNA ja Elisa muuttivat aggressiivisesti ja nopeasti omaa markkinointiviestintäänsä. Nyt ne näyttäytyvät ainakin minun silmissäni selkeästi Soneraa dynaamisempina. Myös kuluttajien huomio on terävämmän viestinnän ansiosta kääntynyt kohti Elisaa ja DNA:ta.

4P-malli on klassikko, mutta yhä ajankohtainen. Kun operaattoreiden jakelu ja tuotteet ovat yhteneväiset, kuluttajiin voi vaikuttaa lähinnä markkinoinnilla ja hinnalla. Kun markkinointi sakkaa, myyntiä tehdään hintatarjouksilla. Markkinaosuutta suojatakseen Sonera myy tällä hetkellä alle 20 euron kuukausihinnalla liittymää, johon kuuluu rajattomasti puhetta ja viestejä sekä maksiminopeudella nettiä. Kuluttaja kiittää, operaattori maksaa.

Markkinoinnilla on merkitystä.

 

HUOM! Kirjoittaja työskentelee markkinointiviestintätoimistossa, mutta ei tee eikä ole tehnyt yhteistyötä yhdenkään yllä mainitun operaattorin kanssa vaan kokee arvioivansa tilannetta puolueettomasti.

 

Elisa_Sonera_DNA_2

 

 

Leave a Reply