Tappio molemmilla rintamilla

No Comments

Olen seurannut intensiivisesti ruotsalaisten sukellusvenejahtia. Olen viettänyt paljon aikaa Ruotsissa, joten mikään tapahtumien kulussa ei yllättänyt minua.

Kaikille tilannetta seuranneille on liennyt koko ajan selvää, että mitään fyysistä pinnan alta ei tule löytymään. Ruotsissa on tehty tällä vuosituhannella kymmeniä rahankuljetusauton ryöstöjä. Yhtään ei liene selvitetty. Ruotsalaisen poliisin ohjesääntöön kuuluu suojautua, jos tilanne uhkaa virkamiehen henkeä. Ryöstäjillä on länsinaapurissakin usein aseet. Ase = vaara.

Ruotsalaiset hävisivät myös toisella rintamalla. He eivät hallinneet alkuunkaan mediaviestintää. Puolustusvoimien ja poliitikkojen lausunnot olivat johdonmukaisesti hyvin epämääräisiä ja keskenään ristiriitaisia. Kameroiden eteen käveltiin epävarmoina, valmistautumattomia, jopa homssuisina. Kapulakieli sai vallan asian puhumiselta. Kriisin edetessä media alkoi kokea ylemmyyden tunnetta virkavaltaa kohtaan. Tänään oli toistaiseksi viimeinen tiedotustilaisuus, jonka alku viivästyi 15 minuutilla. Toimittaja nauroi ääneen suorassa lähetyksessä viivästyksen syytä: Toimittajilta tarkistettiin ensimmäistä kertaa henkilöllisyystodistus. Nyt, kun tilanne oli selkeästi ohi.

Kriisejä ei voi ennustaa. Mutta jos niistä viestiminen lisää epävarmuutta, ollaan aika syvissä vesissä.

Emma, anna lohtua rakkaille naapureille;)

 

 

 

Leave a Reply