Yhteisellä matkalla

17 Comments

Yritin eilen illalla varata junalippua Turku-Helsinki-Turku. VR:n uudistunut verkkokauppa oli hyvin interaktiivinen. Se sanoi minulle salamannopeasti:

Palvelussamme on ruuhkaa. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Pahoittelemme häiriötä.

Palataan aamulla”, sanoin mielessäni.

Aamulla verkkokaupan ovet avautuivat. Se tarjosi minulle lippua junaan, joka oli aikataulun mukaan lähtenyt 15 minuuttia ostoyritystä aikaisemmin. Vaihdoin junan 9:06 lähteväksi. Valitsin paluun. Menin kassalle. Systeemi kaatui.

Kuin Lasse Virén nousin ylös, enkä välittänyt VR:n tönimisestä. Yritin uudelleen. Pääsin kassalle, joka ehdotti luottokortin viimeiseksi voimassaolovuodeksi vuotta 2010. Suoritus meni läpi. Jiihaa. Meiliin tuli kahdet vierekkäiset liput samalla tilausnumerolla. Tiliäni oli veloitettu tuplana.

Soitin VR:n asiakaspalveluun. Odotin viisi minuuttia, puhelu meni poikki. Toisella kerralla onnistui. Mukava virkailija ymmärsi harmini kun sanoin haluavani peruuttaa toisen lipun. Hän kysyi  lippujen tilausnumeroa. Kerroin, että molemmissa on sama.

”Ei helvetti voi olla”, kuului puhelimesta.

”Voi”, sanoin minä.

Virkailija lupasi hyvittää toisen lipun myöhemmin, sillä ”nyt tää systeemi kaatui täälläkin päässä. Sitten kun saan systeemin pystyyn, soitan ja kysyn luottokortin numeroa, jotta saan hyvityksen tehtyä.”

”Soita vaan”, sanoin, ”mutta koska olen luultavasti silloin junassa, et saa minuun yhteyttä.”

Istun nyt junassa matkalla Helsinkiin, puhelimeni ei soi. Kädessäni on kaksi vierekkäisten paikkojen hallintaan oikeuttavaa ”perus”-junalippua. Läppärilaukkuni matkustaa vieressäni herroiksi.

Huomaan, että lipussa on hyvin asiakaslähtöinen teksti: ”Lippu on voimassa vain lippuun merkityllä junavuorolla. Lähtöaikaa voi muuttaa ennen junan lähtöä tai 24 tuntia junan lähdön jälkeen.”

Minulla on vielä 23 tuntia ja 12 minuuttia aikaa ymmärtää, minne olen menossa ja millä junalla.

Ja ennen kaikkea: Miksi?

 

17 Comments (+add yours?)

 1. joo
  syys 15, 2011 @ 12:25:36

  Vaikeata on elämä. Toivottavasti pärjäät vaikka joudutkin rahojasi vähän odottelemaan. Sellaista se elämä nimittäin joskus on!

  Vastaa

 2. ei
  syys 15, 2011 @ 13:57:22

  Jos olisin toissa päivänä aavistellut ääneen jotain tällaista tapahtuvan, olisin saanut otsaani pessimistin ja kyynikon leiman. Hetkinen, niinhän tässä kävikin. Aavistelin ja sain. Ei tarvitse pärjätä pelkällä jälkiviisastelijan tittelillä.

  Useampi tähti ensimmäiselle kommentoijalle. Mikään ei vedä vertoja yritykselle olla näsäviisas ja tehdä se lainaamalla niin vanhaa mainoslausetta, että siitä saa listeria-tartunnan pelkästä ajatuksesta.

  Vastaa

 3. unregistered
  syys 15, 2011 @ 15:54:01

  ”Meiliin tuli kahdet vierekkäiset liput samalla tilausnumerolla. Tiliäni oli veloitettu tuplana.”

  ”Ja ennen kaikkea: Miksi?”

  Koriin jäi ensimmäinen yritys ja maksoit sitten molemmat kerralla huomaamattasi. Oletan.

  Vastaa

 4. juuso
  syys 15, 2011 @ 16:35:40

  Mahdollista, että vikaa on käyttäjässäkin. Mutta käyttökokemus on niin sekava ja takkuinen, että kokeneempikin kuluttaja hämmentyy. Lentolippujen ostaminen on huomattavasti helpompaa.

  Vastaa

 5. unregistered
  syys 15, 2011 @ 18:59:46

  En tiedä sekavasta, mutta ensimmäisenä päivänä oli totaalisen rikki, kun yritin katsoa mitä lippuni vastaisuudessa tulee maksamaan. Kerran sain junat näkyviin, mutta kaatui sitten taas, enkä jaksanut uudestaan kokeilla. Pitäisi taas kokeilla.

  Vastaa

 6. nimetön
  syys 15, 2011 @ 19:41:38

  Mitäs jos jonkun Lentomatkoja myyvän firman lipunmyyntijärjestelmä uusiutuisi täysin ja kävisi sama vahinko että maksaisit vahingossa kaksi vierekkäistä lippua? Onhan VR:n lipunmyynti ennen toiminut hyvin, mutta uutta järjestelmää on aina helppo mollata. Ei kaikki mee aina putkeen.

  Vastaa

  • silti edelleen junalla....
   syys 15, 2011 @ 20:43:36

   Just. Minäkin Turku-Helsinki väliä resuan työmatkaa säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Aivan onnenkauppaa, kuinka pitkälle milläkin kerralla ja koska on milläkin kyydillä päässyt, mutta toistaiseksi lipunmyynti siis on toiminut. Parin viimeisen kuukauden aikana ei ole edes kuin vaan 3 kertaa ollut sama palli buukattuna kahdelle tai kolmelle matkustajalle, tai sitten sitä vaunua, johon sulla on lippu, ei ole koko junassa 😀 Jihaa!!!

   Nyt ei tiedä onnistuuko lipun ostaminen VR-Ukkoon vai tupsahtiko tiketit kerralla koko puolijoukkueelle, millä hinnalla ja ylipäätänsä että onnistuuko tikettikauppa. Tai pallin samaan junaan, johon maksoit pallisi. Pendolinon hintoja on kiva maksella ja sitten istua käytävällä….Tähän saakka siis rahojen vastaanotto on ollut ainoa VR:n palveluista joka on sujunut.

   VR:n touhu on kuin loputonta action draamaa. Paras oli toukokuussa Hesa-Turku keikka, junasta heitettiin ulos Kirkkonummella, paleltiin 2 tuntia busseja odotellen, päästiin sitten bussilla Karjaalle, jossa jääkylmään junaan lämmittelemään. Konnari kuuluttaa, että päästään lähtemään 20 minsan kuluttua Saloon, ja sori muuten että ei oo kaffekärryä kun myyjä seilaa jossain busseista n 500 matkustajan kera jossain Kirkkonummen ja Karjaan välillä. Kansa lähtee jonottamaan Karjaan asemarakennuksesta kahvia lämmikkeeksi. 2 min kuulutuksen jälkeen ilman mitään varotusta juna lähtee ….. Sinne jäi iso sakki kahviensa kanssa laiturille ihmettelemään, kun kamat ja läppärit posottaa kohti Turkua!

   Mut rantaradan konnarit on aivan supermukavia.

   Vastaa

 7. Suska
  syys 16, 2011 @ 14:48:33

  Kuulostaa ihan mikkisoftalta! 😀

  Vastaa

  • Jaska
   syys 19, 2011 @ 12:23:56

   ei vaan Tieto Oyj’ltä

   Vastaa

 8. Timo
  syys 19, 2011 @ 11:27:31

  Tosin jos liput on maksettu luottokortilta kuten tekstistä päätellen on, niin silloinhan luottokorttiyhtiölle voi ilmoittaa, että toinen veloitus on aiheeton… eipähän tarvitse itse maksaa.

  Vastaa

 9. Sami Leinonen
  syys 19, 2011 @ 13:57:25

  Samankaltainen oli tauti minullakin. Yritin keskiviikkona 14.9. ostaa Helsinki-Joensuu lippua (parin viikon päähän). Nettikauppa tökki. Lopulta se tuntui toimivan suht sujuvasti ja luotettavasti. Sain haluamani matkan itse valitsemallani istumapaikalla siirretyksi ostoskoriin. Siirryin pankkini verkkopankin puolelle maksamaan lippua. Näpyttelin tunnukset ja rapiat 57 euroa veloitettiin tililtäni. Selain alkoi ohjata minua takaisin VR:n nettikaupan sivulle. Vastaus oli tyly: ‎”Verkkosivu ei ole käytettävissä – yhteys osoitteeseen shop.vr.fi keskeytyi.”
  Arvatkaapa, saiko VR-Yhtymä Oy:n asiakaspalveluun tämän tapahtuman jälkeen minkäänlaista yhteyttä esim. puhelimitse?

  Vastaa

 10. Bussitkin kulkee
  syys 19, 2011 @ 18:05:44

  Aika sitkeää sakkia junalla matkustavat on…linja-autolla olisit jo perillä. Matkustusmukavuudesta saa hieman antaa periksi, mutta liput ovat hinnaltaan edullisia ja käteviä ostaa.

  Vastaa

 11. tuplat
  syys 19, 2011 @ 18:45:38

  Multakin veloitettiin sama lippu kahdesti. Toinen veloitus palautettiin, mutta oli vähennetty 8€ palautusmaksuna. Varmaan väärin ostettu, mutta en olekaan IT alan asiatuntija enkä nörtti. Ihan vaan tavallinen vanhanaikainen ekonomi.

  Vastaa

 12. Jussi
  syys 20, 2011 @ 08:23:18

  ”mutta uutta järjestelmää on aina helppo mollata. Ei kaikki mee aina putkeen.”

  Ei hyvänen aika. Kyllä se on kuulkaa niin, että koko järjestelmä on arkkitehtuuria myöten kuin juosten kustu. Toteutus on vielä enemmän huuhaata ja kaiken kukkuraksi testausta ei ole tehty sitten edes sitä kuuluisaa inan vertaa. Eli suomeksi sanottuna koko järjestelmä on kokolailla sitä itteensä ja kestää vielä useita kuukausia, ennen kun homma toimii. Kun on alussa ryssitty urakalla, sitä on vaikea korjata jälkikäteen.

  Vastaa

 13. Rallis
  syys 20, 2011 @ 21:41:40

  ihan sattumalta eksyin sivuilla, äärettömän hauska teksi vaikka muiden epäonnelle ei saisi nauraa 🙂 Ehkä vielä tiedät mihin oot matkalla.

  Vastaa

 14. Ansumana ceesay
  syys 30, 2011 @ 10:54:17

  I indeed appriciate it an i wud like to know more abt it .

  Vastaa

Leave a Reply