Kilpailukyvyn tarkistus

No Comments

EU on yksi maailman suurimmista tutkimus- ja innovaatiorahoittajista. Ylivoimaisesti suurin rahoitusohjelma on Horisontti 2020,  joka rahoittaa eurooppalaisia innovointihankkeita vuosina 2014-2020 80 miljardilla eurolla. Ohjelman tavoitteena on edistää EU-maiden välistä yhteistyötä ja parantaa koko Euroopan kilpailukykyä. Minua hankkeessa kiinnostaa erityisesti sen keskeisenen tavoite: 20 % EU:n teknologioiden kehittämiseen ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisuun tarkoitetusta rahoituksesta tulisi ohjautua pk-yrityksille. Se avaa suuria mahdollisuuksia suomalaisillekin yrityksille. Horisontti 2020 edustaa mielestäni modernia yritysten tukiajattelua. Samassa ohjelmassa on rahoituksen koko ketju perustutkimuksesta markkinoille. Ohjelmassa kaikki julkisen rahoituksen instrumentit on integroitu yhteen.

Kuulin ohjelmasta ensi kertaa eilen, kun luin Kauppalehti Optiosta Rogaciano Cavadas Kaipaisen haastattelun. Hän sanoi, että ohjelmassa olisi sosiaalinen tilaus paitsi rahoituksen hakijoille myös hankkeiden suomalaisille arvioijille. Tartuin haasteeseen. Ilmoitin itseni hankkeen tietokantaan halukkaaksi arvoijaksi. Jos minut valitaan, toivon oppivani enemmän EU:n suomalaisyrityksille tarjoamista mahdollisuuksista. Jo hakuprosessi veti nöyräksi. Hetken mielijohteesta en saanut hakemusta tehtyä. Käytin siihen eilen viisi tuntia.  Mutta ei tulevaisuutta kannata koskaan alkaa rakentaa ilman hyviä pohjatöitä. Jo pelkkä hakuprosessi opetti minulle paljon itsestäni. Uskon, että tukea hankkeisiinsa hakevat suomalaiset organisaatiot törmäävät samaan ahaa-elämykseen. Oma kilpailukyky on todistettava ensin itselle – sitten muille. Pelkkä mutu ei markkinoilla riitä.

 

Horisontti2020_EUTI_logo_vaaka_text_suomi-1562

Leave a Reply