Älä pidä sitä itsestään selvänä

No Comments

Kävin tänään sosiaalisessa mediassa sivistävää dialogia Mikael Jungnerin kanssa. Jungner kritisoi sitä, että Alexander Stubb lausui sivistyksen kuuluvan kaikille. Sivistyksen ei pidä olla saavutettavissa vain rahalla.

Jungnerin mielestä tämä on itsestäänselvyys, jota ei pidä lausuttaman ääneen. Tällaista yleistä tietoa kutsutaan notoriseksi. Helsingin Sanomat määrittelee, että notorinen seikka on yleisesti tunnettu tosiasia, jonka tuomioistuin tietää viran puolesta: Suomi on valtio ja täällä noudatetaan metrijärjestelmää. Tosiasioita ei tarvitse näyttää toteen.

Tuomioistuimet pitävät notorisena seikkana sitä, että nainen tietää raskaudestaan. Kuitenkin, jos kysessä on ensimmäinen raskaus, moni raskaana oleva on epävarma. Raskauden toteamiseen tarvitaan monesti raskaustestiä.

Toisaalta ajan myötä moni notorinen seikka muuttuu tapetin väriseksi ja liudentuu arkeen. Kuten rakkaus. Pitääkseen yllä rakkauden liekkiä, sitä tulee vaalia. Siitä pitää puhua. Kiitos, anteeksi ja minä rakastan sinua eivät saa koskaan olla retoriikkaa, eivätkä notoriikkaa. Näillä sanoilla on monesti suurempi merkitys kuulijalleen kuin lausujalleen.

Olen hyvin ylpeä perheestäni. Olen vaikuttunut poikieni määrätietoisuudesta ja kunnianhimosta. Olenko muistanut kertoa heille siitä? Kun eilen sain meilin, jossa rakas ystäväni lausui lapsistani kauniita – itselleni päivänselviä – asioita, silmäni kostuivat.

Muutama lause muutti itsestäänselvyyden ainutlaatuisuudeksi.

Leave a Reply