Rinnakkaiseloa

No Comments

Televisiosta tulee parasta aikaa puutarhaohjelma Keidas. Siinä suunnitellaan trendikästä lahopuutarhaa. Kasvit istutetaan ajan myötä rauhassa lahoavien lehtipuupölkkyjen sisään. Laho houkuttaa ötököitä, ötökät lintuja, linnut pienpetoja. Luonnon monimuotoisuus lisääntyy.

Olemme olleet vuosia osin tahtomattamme trendsettereitä. Pihamme ikivanhat suojellut tammet ovat saaneet elää omaa elämäänsä. Korjauskelvoton leikkimökkimme on jätetty lahoamaan köynnösten sisään. Pihamme ötökkäpopulaatio on vähintäänkin riittävä. Linnut ulvovat ja naputtavat yötä päivää. Oravat, ketut, kauriit, rantakäärmeet, metsämyyrät ja lumikot ovat päivittäisiä vieraita.

Rehevän lehtometsän ympäröimän lahopuutarhamme biodiversiteetti on poikkeuksellisen runsas. Ääniä, tuoksuja ja luonnon sävyjä on lukemattomasti. Pyrimme elämään pöheikössämme luonnon ehdoilla. Toisaalta mikä olisi vaihtoehto?

Pari-kolme viikkoa ja kaikki on taas huumaavan vihreää. Kaiken keskellä on odotettu aavistus sinistä. Sinitiaisemme ovat palanneet pesälleen. Elämme tinttien kanssa rauhanomaista rinnakkaiseloa. Pesä on muutaman kymmenen sentin päässä terassipöydästämme, mutta olemme jo vuosia mahtuneet molemmat syöttämään perheitämme yhtä aikaa. Ekosysteemimme on yhteinen.

 

parus_caeruleus

Leave a Reply