Sedov vs Suomen Joutsen

2 Comments

Turussa koetaan tänä viikonloppuna Tall Ships Race. Vuoden suurin pussikaljafestivaali Suomessa.

Sama sirkus vierailee Turussa parin-kolmen vuoden välein. Tänä vuonna tapahtuma eroaa edeltäjistään siinä, että sen eteen on lisätty sana Cultural. Kulttuurivuonna metrilakukin on kulttuuria.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että paatit ajavat Aurajoen rantaan. Päinvastoin. Minua vain epäilyttää, moniko niitä katsomaan lähtevä menee niitä katsomaan. Tapahtuma on kaupungin hiljaisesti sallima tulonsiirto panimoille.

Samalla kaupungin tapahtumalle myöntämällä raha- ja työpanoksella saisimme kunnostettua Suomen Joutsenen tai Sigynin purjehduskuntoon. Nyt komeat laivat makaavat torsoina rannassa ja Turkuun roudataan näyttelyeläimiksi venäläisiä koululaivoja. Meillä olisi omastakin takaa.

Investoiminen omaan kulttuuriperintöön taitaa olla mediaseksitöntä. Korjatun Suomen Joutsenen uuden elämän neitsytpurjehdusta katsomaan ei saataisi satoja tuhansia kaljottelijoita.

Tänäkin vuonna saamme upeita kuvia Aurajoen rannoilta. Ihmismassat vellovat rannoille kiinnitettyjen purjelaivojen ja oluttelttojen välisellä rantakaistalla. Kulttuuria, sanotaan. Paskat, sanon minä. Valtaosa ihmisistä kävelee laput silmillä Sigynin ja Suomen Joutsenen ohi. Moniko meistä oikeasti tuntee turkulaisen purjehtimisen historian? Miksi merenkulunkin pitää olla tuontitavaraa?

 

2 Comments (+add yours?)

 1. Mikko Laaksonen
  elo 30, 2011 @ 16:32:51

  Kirjoittajalta on tainnut jäädä huomaamatta, että kaikkiin TSR-tapahtumiin ja myös tähän on osallistunut useita Turun meripartioveneitä sekä Suomen purjelaivasäätiön Helena. Koulutuspurjehtiminen Itämerellä valtamerialuksella on aika toimimaton idea; alus jolla pystyy purjehtimaan myös saariston sisällä sopii paremmin suomalaiseen purjehduskoulutukseen.

  Vastaa

 2. juuso
  elo 31, 2011 @ 13:45:38

  Ei ole jäänyt huomaamatta. Teette hienoa työtä, mutta mielestäni se jää yleisen sirkus-tunnelman jalkoihin.

  Vastaa

Leave a Reply