Miksi joku sietää perheväkivaltaa?

1 Comment

Roni Alho on onnekas mies. Hän on selvinnyt vuosien koulukiusaamisesta. Yksikin koulukiusaaminen on liikaa. Pelkään, että koulukiusaamistakin suurempi ongelma on työpaikkakiusaaminen. Siitä minulla on katkeria kokemuksia.

Minulla oli vajaat parikymmentä vuotta sitten esimies, joka kiusasi minut sairauden rajalle. Hän tunnisti heikot kohtani ja osasi hyödyntää niitä tehokkaasti. Hän tiedosti lähimmäisriippuvaisuuteni. Kaksi kertaa kuukaudessa, laskutusjakson päättyessä, hän tuli huoneeseeni ja veti oven perässään kiinni. Hän sanoi totisena kuukausi toisensa perään, että jos en laskuta vielä xxxxx markalla, hän valitettavasti joutuisi irtisanomaan milloin kenenkin parhaista työkavereistani. Aloitin työt vuosia aamuviideltä, jotta sain rahat kasaan. Lopulta olin niin loppu jatkuvasta piinaamisesta, etten osannut kerran kotiin mennessäni avata ulko-ovea. En ymmärtänyt, miten lukko ja avain liittyvät toisiinsa. Havahduin itkiessäni avain kädessäni rappusilla.

Seuravana päivänä irtisanouduin. Kiitokseksi yhteisistä vuosista pomo haastoi minut kaiken kukkuraksi oikeuteen täysin kestämättömällä perusteella. En jaksanut edes puolustautua.

En ole tyhmä ihminen. Miksi sitten siedin vuosia moista henkistä väkivaltaa? En tiedä. Halusin kait pelastaa työkaverini. Halusin olla sankari. Halusin olla tärkeä. Uskoin pomon paranemiseen. Olin väärässä. Olin vuosia kuin väkivaltaisessa parisuhteessa, jossa olisi pitänyt ymmärtää, että ensimmäinenkin lyönti on liikaa.

Vain lähteminen pelasti minut. Ja todellisten työkavereiden tuki.

One Comment (+add yours?)

  1. Janne Jääskeläinen
    maalis 18, 2014 @ 05:03:11

    Kiitos rohkeasta jakamisesta. Lapsella ei ole kykyjä tai kokemusta, jota voisi käyttää apuna koulukiusaamisesta selviämiseen. Traumat kulkevat myöhälle aikuisiälle, ja pahimmassa tapauksessa tuhoavat elämän. Työpaikkakiusaaminen on samaa p*skaa eri paketissa, kohteena on vain aikuinen. Hyvä että selvisit.

    Vastaa

Leave a Reply