Porsche Karakul

No Comments

Olen varmasti huono ihminen, mutta en jaksa enää perehtyä ihan jokaiseen maailman kriisiin. Syyriassa on sisällissodittu varmaan jo pari vuotta. Sodassa kait sekoittuvat sulassa epäsovussa uskonnot ja ulkovaltojen rintamalinjat. Uskonto on aina erinomainen syy aloittaa riita ja kun se on saatu eskaloitumaan, voidaan sisäisen kahnauksen heikentämää maata moukaroida ulkovaltojen omilla intresseillä.

Syyrian levottomuudet taisivat alkaa Homsin kaupungista. Uskoisin, että Helsinkiä isompi kaupunki oli elinvoimainen ja sivistynyt kaupunki, kun Steve Jobsin amerikkalainen äiti ja syyrialainen isä tapasivat siellä 1950-luvulla. Nyt Homs on tuhottu ja Jobs kuollut. Apple on kasvanut monille suuremmaksi uskonnoksi kuin Syyrian kriisin laukaisseet oikeat uskonnot.

Samaan aikaan Krimin niemimaalla on menossa valtataistelu. Ukrainassa syrjäytettiin kansaansa ilmiselvästi silmään kussut presidentti Viktor Janukovitsh. Maa on sekasorron vallassa ja Venäjä käyttää Ukrainan heikkoutta hyväkseen paaluttaakseen itselleen Ukrainaan kuuluvan pitkälti autonomisen, venäläisenemmistöisen ja sotilaspoliittisesti tärkeän Krimin niemimaan. Länsimaat varoittavat Venäjää puuttumasta Ukrainan sisäisiin asioihin. Venäjä varoittaa länsimaita puuttumasta omiin sisäisiin asioihinsa. Krimi jotenkin koskettaa minua enemmän kuin Syyria. Olen muistavinani, että Krimi olisi yrittänyt itsenäistyä yhtä aikaa Suomen kanssa vuonna 1917. Saimmeko paremmat kortit? Vai osasimmeko pelata paremmin?

1850-luvulla käytiin Krimin sotaa, joka laajeni myös Itämerelle. Oolannin sota oli kauhea. Tragikoomista siinä sodassa oli se, että eikö se saanut alkunsa ortodoksisten ja katolisten munkkien kiistasta jonkun raunioituneen jerusalemilaisen kirkon hallinnasta. Salem! Uskonnon varjolla saadaan aikaiseksi paljon pahaa.

Tässä on kestävä aasinsilta ottaa kantaa myöskin turkiksiin. Krimi on karakul-lampaiden abortoiduista karitsoista valmistettu turkis. Paha asia! Ruotsalaisissa halpavaateketjuissa myydään keinokuituisia krimejä. Paljonkohan niiden valmistamiseen kuluu öljyä? Paha asia! Onko eettistä käyttää mummon perintökrimiä? Kyllä kai. Eläin on jo lahdattu ja uusiokäyttö on hyvää kierrätystä. Ystäväni kertoi ostaneensa itselleen neljännen 90-luvun Porschen. Hän kertoi tehneensä ympäristöteon. Vanhan auton moottori on hyvin ympäristöepäystävällinen. Hän kertoi ajavansa autolla todella vähän. Jonkun toisen ostajan aiheuttamat päästöt olisivat olleet luultavasti moninkertaiset. Asioilla on aina puolensa. Jokainen meistä on musta lammas, kun värillisin linssein katsotaan.

 

karakul-2

Leave a Reply