Meidän arvomme, minun moraalini

1 Comment

Yrityksellä voi olla visio, missio ja arvot. Mutta sillä ei voi olla moraalia. Moraali ei ole kollektiivinen. Se on henkilökohtainen. Se näkyy työntekijöiden käytännön elämän tilanteissa tekemissä valinnoissa. Siksi yrityksen strategisesti oikean ja henkilökohtaisen etiikan mukaisesti oikean välillä vallitsee usein ristiriita.

Jos yritys on määritellyt arvonsa julkisesti, se antaa ulkoisille yhteystyökumppaneille turvaa. Yrityksen arvojen ja sen työntekijän henkilökohtaisen moraalin välinen mahdollinen kuilu jää yksilön katettavaksi. Voin luottaa siihen, että pirjo tai pena ei lähde sooloilemaan vaikka tekisi hieman kipeetä.

Haaste syntyy vahvasti henkilöityneiden yritysten kanssa yhteistyötä tehdessä. Voimakas yrittäjä on saattanut luoda itselleen vahvan henkilöbrändin ja on onnistunut liittämään siihen yleviä arvoja. Kun humaani kuorrutus sulaa pois kriisitilanteessa, sisältä saattaa paljastua piinkova* ydin. Se satuttaa. Se tulee kalliiksi. Ennen kaikkea se vie uskon ihmiseen.

Teko on moraalinen, jos 
tekijällä on kyky ja mahdollisuus harkintaan eri vaihtoehtojen välillä, eikä hän ole pakkotilanteessa. Tällaisessa tilanteessa tekijä paljastaa todellisen luonteensa. Jyvät erottuvat akanoista. Epämoraalisen teon jälkeenkin mustan voi maalata valkeaksi. Mutta sielun mustuus paistaa aina läpi.

Aikamme on ahneuden leimaama. Se on aiempaa mustavalkoisempi. Onneksi musta on valtaosin pieninä pisteinä kauniin valkoisen keskellä. Mutta aina se ei lohduta, kun putoaa mustaan aukkoon.

Valoa päin!

 

attitude-black-spots-white-31000

 

* Onneksi on myös vastakohtia. Olen saanut tutustua ihmisiin, joiden kovan julkikuvan alla sykkii suuri sydän.

One Comment (+add yours?)

  1. Mega
    loka 20, 2013 @ 08:10:21

    Raha muuttaa nopeasti moraalin Moraksi.

    Vastaa

Leave a Reply