Totuuden tunnistaa yksinkertaisuudesta

No Comments

Otsikko on 1600-luvulla eläneen Boerhaave Hermannin mietelmä. Totuus kestää siis myös aikaa.

Olen etuoikeutettu ihminen. Minulla on perspektiiviä. Minulla on nyt erinomaiset työkaverit, mutta takavuosilta kokemusta myös maailmanhistorian huonoimmasta pomosta. Hänen ansiostaan minusta on tullut pitkälti mitä minusta on tullut.

Huono pomo johti 90-luvun alussa, vuosia ennen Zeelandia, noin 30-hengen organisaatiota. Tähän organisaation oli saatu mahdutettua seitsemän organisaatiotasoa. Olin tasolla kolme. Sisäinen viestintä ei ollut erilaista vain jokaiselle tasolle, vaan totuus määriteltiin yksilökohtaisesti. Jokaiselle valehdeltiin eri asia. Organisaatio oli epäilyksen ja epäluottamuksen tyyssija.

Päätin olla erilainen. Laiskana ihmisenä päätin keskittyä yhden totuuden kertomiseen. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei ole. Tilaisuus tekee populistin. Olen monesti itsekin epäonnistunut. Toistaiseksi minussa on ollut miestä korjata virhe. Se tulee vuosi vuodelta vaikeammaksi.

Miksi yhteisessä totuudessa on ne vaikea pitäytyä? Koska totuus sattuu. Unelmiin on helpompi uskoa. Valheet voi puhua mustista valkoisiksi. On houkuttelevampaa kotiuttaa lyhyet voitot kuin odottaa pitkiä. Ja mikä ehkä vaarallisinta: Valheella voi ostaa aikaa ja sitä voi muotoilla, mutta totuus on aina lopullinen. Tämän ymmärtäminen on hyvin lohdullista.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Leave a Reply