Saksa on paska maa. Ja Venäjä.

No Comments

CASE 1

Seppo Räty epäonnistui Stuttgartin MM-kisoissa joskus 90-luvulla. Hän ilmaisi tv-haastattelussa tuntojaan Lause-Finlandian arvoisesti: ”Saksa on paska maa!” Kuusi vuotta aiemmin Suomi oli saanut Rooman MM-kisoista kultaa Rädyn suosiollisella myötävaikutuksella.

CASE 2

Suomalainen ympäristöaktivisti Sini Saarela kapusi venäläiselle öljynporausalukselle viime viikolla. Hieno yksilösuoritus sekin. Mutta kun mielenilmaisu ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaan, apua pyydetään Suomen valtiolta. Ulkoministeri Tuomioja on jo julkisuudessa auttanut Venäjää lakiensa tulkinnassa.

VÄLITULKINTA

Urheilulajeissa kansakunta voittaa, mutta yksilö kantaa vastuun häviöstään yksin. Kansalaisaktivismissa yksilö voittaa ja valtio kantaa vastuun. Kun vieraan maan lakia rikkonut  aktivisti kirjoittaa kokemuksistaan kirjan, pitääkö hän palkkiorahansa itse vai maksaako velkansa valtiolle?

Kyynisyydestäni huolimatta ihailen Saarelan ja Greenpeacen kaltaista rauhallista aktivismia. He saavat silmämme avoimemmiksi.

CASE 3

Kansainväliset suuryritykset hyödyntävät julkeasti valtioiden välistä verokilpailua ja siirtohinnoittelun mahdollistamaa verorasituksen minimoimista. Samalla he kuittaavat Tekesin kaltaisilta julkisrahoitteisilta organisaatioilta massiivisia innovaatiotukia. Pienyrittäjille ei ole tarjolla tällaisia mahdollisuuksia. He kantavat taloudellisen vastuun yksin. Samalla kun he kantavat vastuun Suomen tulevaisuudesta.

 

Näyttökuva 2013-09-30 kohteessa 19.02.00

Leave a Reply