Etän päivä ilta

No Comments

Disclaimer: Tämä kirjoitus edustaa mielipiteitäni, mutta se on tahallisesti karrikoitu. Voitte olla sisällöstä eri mieltä. Mielipiteenne ovat vääriä;)

Tänään oli kansallinen etätyöpäivä. Ihan kiva.

Etätyöpäivän erottaa selkeästi kaupunkikuvassa. Kahdeksan ja neljän ruuhkahuiput tasoittuvat kun etätyöläiset ehtivät Stockalle jo alkuiltapäivästä brunssista toivuttuaan.

En ole etätyövastainen. Olen etätyökriittinen. Etätyö sopii moneen ammattiin mainiosti. Samalla se lisää työntekijöiden epätasa-arvoa.

Otan esimerkin. On kaksi kirjoittajaa, joiden kummankin tehtävänä on kirjoittaa päivän aikana 6000 merkin lehtiartikkeli. Toinen tekee sen etänä, toinen työyhteisössään. Molemmat saavat jutun valmiiksi, mutta etänä kirjoittava on poissa silmistä ja mielestä. Työpisteessään puurtava saa työkavereiltaan päivän mittaan ison artikkelin väliin 3-4 pienempää työtä.

Etänä työskentelevä selviää vähemmällä stressillä, mutta samalla hän etäännyttää itsensä uusista töistä. Hän on vaarassa jäädä sisäpiiristä ulkokehälle. Työpisteessä työskentelevä kokee olevansa työn sankari. Hän kokee tekevänsä kollegaansa enemmän. Ja on siinä oikeassa.

Tiedän, että töissä ei makseta läsnäolosta vaan suoritteista. Silti. Ehkä minua hakkaa vastaan termi etätyö. Parempi olisi vaikka välipäivä. Työntekijä ei voi ajaa aina sata lasissa. Hän tarvitsee joskus aikaa ja tilaa levitellä siipiään. Sulatella kokemaansa. Siihen sopii välipäivä. Oikeus olla armelias itselleen.

Etätyö. Miten etä onkaan vain työhön liitettävissä oleva sana. Työ on niin vähäpätöistä pakkopullaa, että sen voi tehdä etänä. Kuka meistä haluaa etälomailla, käydä etäkonsertissa tai –seminaarissa? Kättä pystyyn reippaasti. Menen ensi viikolla Jyväskylän Nordic Business Forumiin. Näkisin varmasti luennot netissäkin etänä. Aion kuitenkin olla läsnä. Haluan elää ja hengittää samaa ilmaa kuin muut osallistujat.  Haluan kuulla, nähdä, tuntea, maistaa ja haistaa. Haluan kokea. Jos joku osaa tehdä sen kaiken etänä, olen kateellinen.

Jopa itse tiedän olleeni tällä kertaa monessa kohden väärässä. Puolustelen ääneen ajatellen omaa saamattomuuttani. Kyvyttömyyttäni muuttaa tapojani.

 

telecommuting2

 

 

Leave a Reply