Kuminaa

No Comments

Neljäsosa maailman kuminasta viljellään Suomessa. Intensiivinen kasvukausi ja valoisat yöt tuovat Suomikuminaan erityistä aromia.

En tiedä miltä kuminapelto näyttää. Se on outoa, sillä Talouselämän jutun mukaan sitä viljellään jo 20 000 hehtaarilla. Se on paljon, sillä esimerkiksi sokerijuurikasta viljellään 14 000 peltohehtaarilla. Jurttipeltoon törmää silti yhä koko ajan. Viljelläänköhän kuminaa idässä ja pohjoisessa?

Minulla on hieman hampaankolossa kuminaa kohtaan. Tullessani Turkuun opiskelemaan vuonna 1984 lähikaupassani oli vielä leipäosastolla palvelutiski. Ostin elämäni ensimmäisen turkulaisen ruisleivän. Kysyin myyjärouvalta, että onko leivässä kuminaa. En halunnut missään nimessä kuminaleipää.

Myyjä vastasi kysymyksellä: “Et sää taida Porista kotoisin olla?”

Ohrakryynivellin, Annan marengin ja nahkiaisten lisäksi Pori oli ainakin 70-80 –luvuilla kuuluisa siitä, että paikallisen Porin Poika –leivän pääasiallinen raaka-aine tuntui olevan kumina. Se maku on väkevä muisto lapsuudesta.

 

Leave a Reply